Kultura

GLAVOM KROZ ZID GOSTA ZADARSKE KNJIŽNICE

Alkohol spasio od droge Predinov Lačni Franz - entuzijam bi mogao spasiti košarku

Glavom kroz zid, naziv je zbirke kratkih priča autora koji sporo priča

Glavom kroz zid, naziv je zbirke kratkih priča autora koji sporo priča. Tako je Zoran Predin sinoć govorio o sebi, o glazbi, o košarci o prošlim vremenima, novim generacijama i vremenu o kojem živimo.

Književni susret sa Zoranom Predinom, slovenskim kantautorom, vječnim rokerom i vođe Lačnog Franza te intelektualcem, umješno je vodio Ante Kolanović iz Gradske knjižnice.

Teško je prenijeti sve što je Predin izrekao na književnom susretu organiziranom u sklopu manifestacije Zadar čita. Atmosferu koju je stvorio gost otvorenog uma i srca, svakako će zapamtiti oni koji su na njemu sudjelovali. Predin je najavio da će napisati roman, otkrio je da se o njemu i njegovoj 40-godišnjoj karijeri snima film za koji je on od redatelja tražio da bude po uzoru na francuski Amelie. Predin je Zadrane pozvao na rođendanski koncert u sklopu turneje Predin pjeva Arsena na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila.

Zadranin Mario Padelin, koji zna svaku Predinovu pjesmu napamet, znao je bolje od autora i na kojem je albumu objavljena njegova pjesma Lipa zezenela je. Svi ostali čuli su Predinovu priču i traumu koju je proživi kao osnovac. On i njegov razred morali su uz otvoreni lijes tragično stradale školske drugarice pjevati tu pjesmu.

Predin kao zaljubljenik košarke, koji je svoju strast skupo platio kaznom nakon incidenta sa sucima, dao je i jedno drugačije gledanje na taj sport za koji ga je pitao Neven Maštruko.
Profesionalizacija i biznis u što se pretvara košarka, težnja roditelja da već u osnovnoj školi očekuju da njihovi talentirani sinovi zarađuju i dosegnu NBA vrhove dosadne košarke, ubili su ono što je košarka bila, a što Litva, prema riječima Predina pokušava vratiti. 

- Nedostaje entuzijazma. Onakvog kakvog smo mi imali. Lačni Franz je prve godine svirao za gajbu pive, kazao je Predin koji je prije toga, bez namjere da reklamira alkohol, izjavio kako je njegov bend alkohol spasio od droge. Priča je to sa zajedničkom garderobom koju su dijelili s Ekatarinom Velikom ili EKV čiji su članovi tragično završili.

Zoran Predin sinoć je iskazao spremnost da sa svojim bogatim iskustvom i stvaralaštvom trči još jedan krug tamo gdje drugi ne žele"glavom kroz zid".

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA