Biznis

USPJEŠNE POSLOVNE PRIČE IZ ZADRA

Aluflexpack najbolji u povlačenju milijuna, slijede HSTec, EZ Engineering, Šangulin...

Mala i srednja poduzeća iz Zadarske županije od 2015. godine do danas povukla su više od 147 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Mala i srednja poduzeća iz Zadarske županije od 2015. godine do danas povukla su više od 147 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Najviše bespovratnih sredstava dodijeljeno je kroz poziv „Razvoj poslovne infrastrukture" - čak 86 milijuna kuna, dok su kroz poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" zadarski poduzetnici osvojili 33 milijuna kuna. Značajna sredstva dodijeljena su i za izgradnju proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu te konkurentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća, javljaju iz ministarstva u sklopu promocije uspješnih poduzetničkih priča financiranih EU sredstvima.

Poduzeće iz Zadarske županije koje je ostvarilo najveću bespovratnu potporu je Aluflexpack novi d.o.o. s dobivenih gotovo 24,9 milijuna kuna za projekt koji se bazira na istraživanju i razvoju novih proizvoda i usluga, ukupne vrijednosti u iznosu od čak 74,6 milijuna kuna. Glavna poslovna djelatništva tvrke sa sjedištem u Murvici je proizvodnja fleksibilne ambalaže i prerada aluminijske folije, papira i savitljivih filmova. Tvrtku je u studenom 2012. godine preuzela austrijska MTC-Grupa, a osim u Zadru, proizvodni pogon ima u Umagu kao i poveznicu s pogonima u Omišu, Drnišu te Poljskoj. 

Drugi najveći iznos među prijavama iz Zadarske županije ostvarila je Elektrokovina plus. Zagrebačka tvrtka na zadarskoj listi smjestila se zbog projekta SAN kojeg provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Zadru. Za razvoj pametne poljoprivredne mreže oni su dobili 8.2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu velike potpore su dobili Tvornica mreža i ambalaže iz Tkona (4,3 milijuna kuna) te zadarski HSTec (3,7 milijuna kuna). HSTec je dobio i dodatnih 1,6 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu te 167 tisuća kuna za internacionalizaciju poslovanja. Na natječaju za "Kompetentnost i razvoj MSP" svojim su se prijavama proslavili EZ Engineering (6,7 milijuna kuna) i Adriatic Propeleri (3,3 milijuna kuna) smješteni u poslovnoj zoni Lonići u Bibinjama. Biogradski Šangulin, koji u svom vlasništvu ima marinu, dobio je pak 4 milijuna kuna za povećanje kvalitete i dodatne ponude hotele. Manje, ali i dalje značajne iznose dobile su i sljedeće zadarske tvrtke: Kamen Benkovac, Božava, Villa Partners, TKV tvornica konopa i veziva, Argola tende i jedra, Doors, Votum, Staklarski obrt Stolarija Perica, Dunit građenje, Mediteran Kamen, Grafikart, Marex- elektrostroj, Mont Trade. Na listi ministarstva su i jedinice lokalnih samouprava i tvrke u njihovom vlasništvu koje su ostvarile sredstva za poticanje poduzetništva. To su Općina Poličnik, Inovativni Zadar, Zadarska županija, Grad Biograd na Moru te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 27 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 5,4 milijarde kuna, od čega je kroz 19 poziva, iznos od 4,5 milijarde kuna direktno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Uz to, ministarstvo je do sada odobrilo financiranje za 2071 projekt kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta.

Do kraja ove godine ministarstvo planira objaviti još 4 natječaja u vrijednosti 1,5 milijarde kuna namijenjenih poduzetnicima. Spomenutim natječajima se planira potaknuti poduzetnike kako bi ulagali u infrastrukturu i opremanje kapaciteta, transfer tehnologije te istraživanje i razvoj za unaprjeđenje postojećih i stvaranje novih proizvoda i usluga u sklopu sektora povezanih s prioritetima S3 Strategije. 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA