Kultura

DRŽAVNE USTANOVE KULTURE RADE U SMJENAMA

Arheološki poništio natječaj za mjesto koje im ne treba kad su zatvoreni

Državne ustanove u kulturi od danas rade u dva tima: jedni su na poslu, a drugi on line rade od kuće.

U državnim ustanovama kulture u Zadru od ponedjeljka se radi u smjenama.

Tako je u Arheološkom muzeju, Državnom arhivu, Muzeju antičkog stakla te međunarodnom centru za podvodnu arheologiju. 

- Organizirali smo posao u skladu s uputama Ministarstva kulture, kako bi nas manje bilo na poslu, dok se prostor između mora dezinficirati. Radimo ono što se može u takvim uvjetima napraviti. Sva međunarodna istraživanja su otkazana i odgođena. Sudionike radionica iz Slovenije i Španjolske smo evakuirali na vrijeme, doznaje se od ravnatelja Mladena Pešića. Tužno je, dodao je ravnatelj tog UNESCO centra u Zadru.

Isti osjećaj dijele i djelatnici Državnog arhiva kojima je ravnatelj Ante Gverić u petak poručio vidimo se, kad se vidimo. Ta neizvjesnost, uz nešto informatičkih muka jutros, dijeli i ravnatelj Arheološkog muzeja Jakov Vučić. 

On je poništio i natječaj za voditelja marketinga na određeno vrijeme, zamjenu dok je njihova zaposlenica na porodiljnom. - Bilo je desetak kandidata kojima sam se ispričao, ali doista je besmisleno zapošljavati nekoga na to mjesto kada je Muzej zatvoren prema javnosti. Ovisno o situaciji, taj natječaj može biti ponovno objavljen, doznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja.

Muzej antičkog stakla je zatvoren za fizičke posjete, ali moguća je virtualna šetnja preko web stranice MAS-a i Muzeja kulture. U skladu s naputcima osnivača imamo organizirano dežurstvo, rekao nam je ravnatelj Hrvoje Manenica. To znači da on kao ravnatelj i muzejski tehničar svakodnevno obilaze muzejsku zgradu na Muraju u kojoj se rotiraju po dvoje djelatnika dnevno. Peć za puhanje stakla u MAS-u se održava. Staklopuhač Marko Štefanac je doma jer, prema riječima ravnatelja, nema potrebe da radi nove suvenire, dok Antonia Gospić kod kuće, gdje ima vlastiti studio, izrađuje nakit od stakla.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA