Zadar

ZELENO SVJETLO ZA PROJEKT ZUM

Autobusne stanice dobit će zaslone i Wi-Fi, a vozači put do jednog od 500 parkirnih mjesta

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije upalilo je zeleno svjetlo za projekt ZUM, vrijedan 14,3 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dalo je Gradu Zadru zeleno svjetlo za projekt ZUM, vrijedan 14,3 milijuna kuna.

- Napravljen je još jedan korak prema dobivanju ugovora. Ministarstvo je 1. lipnja objavilo poziv na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava za ovaj strateški projekt. Ako sve bude u redu s dokumentacijom, što vjerujemo da hoće, potpisivanje ugovora očekujemo iza ljeta, obavijestio je javnost pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić.

Riječ je o prvom projektu koji bi trebao biti financiran kroz ITU mehanizam, a podrazumijeva digitalizaciju javnih usluga u prometu. Stoga na projektu uz Grad Zadar rade i gradske tvrtke Inovativni Zadar, Liburnija te Obala i lučice.

Dobru vijest iz Ministarstva resorni pročelnik iskoristio je kako bi otkrio više informacija o samom projektu koji bi trebao pridonijeti stvaranju imidža pametnog grada. Kroz dvije godine uspostavit će se nekoliko modula novih sustava javnih usluga čije bi srce bio jedan centralni informacijski sustav koji bi vukao podatke iz e-Građana. Time bi određene skupine građana, poput studenata i umirovljenika, automatski ostvarivale beneficije.

Četrdeset autobusa Liburnije dobilo bi sustav za kupnju karata preko aplikacije, dok bi na 12 autobusnih stanica bili ugrađeni "displayi" za prikaz rasporeda dolaska linija. Tri autobusne stanice dobile bi pristupne točke za Wi-Fi i druge sadržaje za što veću atraktivnost i popularizaciju javnog prometa.

S druge strane, vozači automobila dobit će sustav navigacije koji će obuhvatiti 500 parkirališnih mjesta u užem centru Zadra. U povijest će otići dugotrajna potraga za parkingom jer će posjetitelji u realnom vremenu putem zaslona i mobitela moći vidjeti gdje se točno nalazi slobodno mjesto.

- Mislim da će ovaj projekt napraviti veliki iskorak u digitalizaciji gradskih usluga, istaknuo je Erlić predstavljajući ZUM punog naziva "Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT- Zadar Urban Mobility 4.0".

 

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA