Zabava

PROMO

INTERVJU S GLAZBENIKOM

Belan: Jedva čekam svaki ponovni susret sa Zadrom

Kako smo već najavljivali, Neno Belan u pratnji Fiumensa i Mediteranskog orkestra dolazi u zadarski Arsenal i priprema koncert za pamćenje. Povodom toga, donosimo vam intervju u kojem se Neno osvrće na svoju uspješnu "Bambinu", daljnjim planovima, odnos sa zadarskom publikom...

Kako smo već najavljivali, Neno Belan u pratnji Fiumensa i Mediteranskog orkestra dolazi u zadarski Arsenal i priprema koncert za pamćenje. Povodom toga, donosimo vam intervju u kojem se Neno osvrće na svoju uspješnu "Bambinu", daljnjim planovima, odnos sa zadarskom publikom...

Od osamdesetih do danas - toliko dugo traje vaša glazbena karijera, a repertoar pjesama je popriličan. Za koje ste Vaše pjesme primijetili da izazivaju najbolje reakcije kod zadarske publike?

Zadarska publika je divna i Zadar je svakako jedan od gradova u kojima sam u karijeri najviše puta nastupio, ako ne i najviše. Što se tiče pjesama, i u Zadru reagiraju slično kao i u ostalim sredinama, ali s posebnim naglaskom na moje "dalmatinske" pjesme. Slijedom toga, one pjesme na koje publika najbolje reagira uz standardne, Stojim na kantunu, Sunčan dan, Dotakni me usnama, Pričaj mi o ljubavi, Ja volim je, Kavanna, Rijeka snova, Zar više nema nas tu su svakako i Srce od leda, Divojka sa juga te Galeb.

Možete li nam reći par riječi o mjuziklu "Bambina" koji je premijerno izveden u splitskom kazalištu?

Mjuzikl Bambina je, usudio bi se reći, kruna moje karijere. Ostvario sam san, koji sam sanjao dobrih dvadesetak godina, a on je bio da imam vlastiti mjuzikl postavljen na daske Hrvatskog narodnog kazališta, da na taj način uđem u službenu hrvatsku kulturu i da zaokružim svoje životno djelo. Ideja je bila da napravimo tzv. jukebox mjuzikl čija se priča gradi na temeljima autorskih pjesama, već postojećih i poznatih - nesto slično kao Mamma Mia. Redatelj Krešimir Dolenčić na moje me oduševljenje nazvao prije godinu dana sa sličnom idejom i priča se počela kotrljati. Srećko Šestan, intedant splitskog HNK prihvatio je ideju s oduševljenjem i dao nam apsolutnu podršku. Pisanje scenarija ili dramaturgije prepustili smo Krešinoj supruzi Ani Tonković Dolenčić, inače profesionalnoj dramaturginji koja je taj posao obavila maestralno, smjestivši radnju u moj rodni Split 80-tih. I to baš u vrijeme kad sam ja i pisao mnoge od tih pjesama koje su sad upotrijebljene u mjuziklu i kad sam ustvari glazbeno sazrio. U priči se radnja odvija u splitskom skveru, ima tu malverzacija i korupcije, ali i paralelnih ljubavnih radnji. I happy end naravno, jer jedino u kazalištu uvijek možeš zamisliti i imati sretan kraj, ako već ne možeš u realnom zivotu. Jasen Boko je adaptirao tekst na splitski sleng, a moj kolega iz Fiumensa, basist Olja Dešić, napravio je sjajne aranžmane za orkestar i dao jednu potpuno novu dimenziju svim tim pjesmama. U mjuziklu moj bend i ja sviramo uživo zajedno sa kompletnim orkestrom splitskog kazališta. U predstavi glumi ansambl splitskog teatra, osim što imamo i jednog gosta, pjevača Giuliana Đanića koji me jako me ugodno iznenadio svojim glumačkim talentom glumeći direktora skvera s brkovima. Premijera je polučila veliki uspjeh, kritike po medijima su mahom bile izvrsne, a publika je oduševljena. Predstava ide dalje, do sad smo ih odradili 11, traži se karta više, tako da su sve dosadašnje bile rasprodane kao što je rasprodano i svih deset narednih koje ćemo odigrati do ljeta.

Iznimno ste aktivan glazbenik pa vjerujemo da imate puno planova za budućnost. Možete li podijeliti s nama barem neke od njih?

Namjeravam i dalje svirati puno koncerata sa svojim Fiumensima i objaviti sljedeći singl nastupom na Splitskom festivalu, a to će vjerojatno biti jedan duet. Kao što već rekoh, mjuzikl Bambina ide dalje, a radim par pjesama i za neke druge izvođače. Objavit ću kompilaciju Balade 2 i kompilaciju Dueti, kao i soundtrack sa glazbom iz mjuzikla. Imam još nekih planova i snova, ali o tom potom. Dosadno mi svakako neće biti.

Što je za Vas predstavlja najveću inspiraciju u kreativnom radu?

Moj kreativni rad je vezan uz glazbu, a glazba je definitivno moj život, tako da inspiraciju za nju tražim u vlastitom životu ili jednostavno promatrajući svijet oko sebe. Moja ogromna ljubav prema glazbi je osnovni motor pokretač moje kreativnosti, a život mi pruža prilike.

Veliki ste prijatelj Zadra i zadarske publike. Često ovdje nastupate, a nedavno ste bili i posebni gost humanitarnog koncerta HPGD-a Zoranić. Koje su najljepše uspomene koje Vas vežu za naš grad?

Da u Zadru sam ustvari "doma", tu imam i najboljeg frenda, tako da sam i privatno tu. Nastupam često i po raznim humanitarnim koncertima u Zadru. Volim Zadar i njegovu vibru i stvarno mi je uvijek lijepo kad sam tu, tako da se uvijek rado vraćam i uvijek jedva čekam neki novi susret sa vama. A što se tiče uspomena, toliko ih imam iz ovog grada da bi vam mogao satima o njima pričati, a za to nemamo ovdje sad ni mjesta ni vremena pa ćemo to ostaviti za neko specijalno izdanje. :)

Na Vašem skorašnjem koncertu pridružuje Vam se i Mediteranski orkestar. Kakav repertoar pjesama možemo očekivati 20. ožujka u zadarskom Arsenalu?

Mediteranski orkestar je formacija koja se tako naziva kad nastupamo "bez struje" ili "unplugged". U Orkestru su svakako svi članovi Fiumensa, ali i još neki naši prijatelji glazbenici, tako da nas obično ima ukupno 12 na bini. Postava je sljedeća - bubanj, udaraljke, bas, dvije akustične gitare, dvije mandoline te gudački kvartet. Nerijetko nam se u nekim pjesmama pridruži i klapa, a u Zadru će to biti klapa Niko, naši dragi prijatelji. Repertoar je sastavljen od pjesama koje svi jako dobro znate, ali u nekom novom i drugačijem ruhu. Preporučam vam da dođete jer će biti odlično, a rijetko imamo prilike nastupati u toj formaciji, jer je to zbog brojnosti glazbenika poprilično skupa igračka. U svakom slučaju, veselimo se susretu sa zadarskom publikom u Arsenalu. Duboko se nadamo da nam koronavirus neće pokvarit planove. Ako dođe do odgode, samo ćemo pomaknuti termin!

Poruka za Zadrane prije koncerta?

Ljudi, uživajte uživotu i u dobroj glazbi, jedan je život, iskoristimo ga! Vidimo se 20. ožujka u Arsenalu!

Ulaznice za koncert možete kupiti u Arsenalu od ponedjeljka do petka od 9 do 15 i subotom od 9 do 12 sati po cijenama: 100 kn (parter), 120 kn (VIP standard - uključen barski stol bez stolica od sredine do zida galerije) i 140 kn (VIP premium - uključen stol sa stolicama, na galeriji). Dostupne su i online na linku.

Prodajna mjesta: hotel Ilirija - Biograd na Moru, City Galeria - Zadar (na automatu za parkirne karte možete kupiti ulaznice za sve koncerte u Arsenalu), na svim Exclusive Change- mjenjačnicama - City Galleria, Tisak media Supernova, Petrol BP i Combo Music Shop.

Invalidi u kolicima ulaze besplatno uz pratnju koja plaća punu cijenu ulaznice.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA