Zadar

POSLJEDICE ZARAZE LIJEČNIKA

Bolnica u Biogradu se prazni i dezinficira - ostaje li u planu za prijem bolesnika?

Nakon što je otkriveno kako je ortoped iz Specijalne bolnice u Biogradu pozitivan na koronavirus, u samoizolaciji je završila trećina osoblja te zdravstvene ustanove koja je bila predviđena za prijem blažih pacijenata oboljelih od COVID 19.

Nakon što je otkriveno kako je ortoped iz Specijalne bolnice u Biogradu pozitivan na koronavirus, u samoizolaciji je završila trećina osoblja te zdravstvene ustanove koja je bila predviđena za prijem blažih pacijenata oboljelih od COVID-19.

Kako će novonastala situacija utjecati na taj plan Stožera civilne zaštite Zadarske županije, pitali smo epidemiologa dr. Alana Medića.

- U ovom trenutku u bolnici se nalazi tek nekolicina pacijenata stjecajem okolnosti što smo tu bolnicu pripremali za pacijente lakše i blaže kliničke slike, tako da je bilo puno manje izloženih pacijenata. Po preporukama stručnog povjerenstva, hladni program zaustavljen je još 18. ožujka. Odlukom ravnatelja bolnice tamo će djelovati samo hitna ambulanta za ortopedske slučajeve (traume), a radit će samo zdravstveno osoblje koje nije bilo u kontaktu s oboljelim kolegom. Kompletna bolnica sada se prazni. Nakon toga idemo u aktivnu protuepidemijsku dezinfekciju bolnice i čišćenje, i onda ćemo vidjeti kakva je situacija. Po našoj procjeni ta nam bolnica neće trebati još 7 do 10 dana. U ovom trenutku pacijente još uvijek možemo hospitalizirati u zadarskoj bolnici, a neki su i na kućnoj njezi, poručio je dr. Medić.

Zadarski epidemiolog istaknuo je kako se sada moraju pripremiti za veći broj oboljelih koji će sigurno izroniti iz "bazena" od 800 ljudi koji su u samoizolaciji.

- Opća bolnica bit će za teže slučajeve, dok je za lakše kućna izolacija, a oni koji ne mogu ići kući, bit će zbrinuti na mjestu bolnice u Biogradu. Imamo još vremena. Idemo agresivno, cijela biogradska bolnica je izvan funkcije, još moramo trijažirati nekoliko pacijenata, istaknuo je dr. Medić.

Zadarski župan Božidar Longin apelirao je danas i na zdravstvene djelatnike da budu odgovorni.

- Očekujem maksimalnu odgovornost od svih građana, a posebno od osoba zdravstvene struke, istaknuo je Longin nakon slučaja u Biogradu.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA