Zadar

EPILOG SPORENJA SINDIKALISTA I GLAVNE SESTRE

Brala osuđen za klevetanje Katuše: Medicinske sestre se boje, nisu svi ludi kao ja!

Ne za sve tvrdnje, već za neke pa ćete za to dobiti presudu točno naznačenu, a što se tiče uvrede sve kako se tu navodi, s tim da je sud bio jako blag jer je ocijenio vaše sveukupno prilike takvima da bi trebao biti blag. Dobili ste najmanju moguću kaznu.

Nakon godinu i pol dana na Općinskom sudu u Zadru donesen je nepravomoćni epilog sporenja sindikalnog povjerenika Sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivana Brale i glavne sestre Opće bolnice Zadar Darije Katuše.

Podsjetimo, Katuša je protiv Brale pokrenula privatnu parnicu za klevetu i uvredu nakon što ju je na Facebooku, među ostalim, prozvao za mobing nad zaposlenicima koji su protiv nje davno potpisali peticiju, te usporedio sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

- Krivi ste za klevetu, ali ne za sve tvrdnje. Tvrdnje iz objave koje su neistinite su: opomena pred otkaz, iživljavanje nad podređenima i dio u kojem se navodi kako se "dočepala fotelje pa da s istim stavom kreće i degradira one koji su 2009. godine protiv nje pisali peticiju..." Pisana peticija nije neistinita kao ni to da joj je rečeno da u budućnosti ne smije biti rukovoditelj niti jedne službe, a s obzirom na iskaz svjedoka. Što se tiče uvrede, krivi ste za sve kako se navodi u optužnici, rekla je na izricanju presude sutkinja Maja Ivković.

Prema njezinim riječima, sud je prilikom određivanja kazne bio jako blag, uzimajući u obzir sveukupne osobne i imovinske prilike okrivljenika.

- Za klevetu ste dobili kaznu od 30 dnevnih dohodaka, a za drugo djelo isto 30. Prilikom zbrajanja tih kazni, sud Vam je opet išao na ruku pa ste dobili kaznu od ukupno 50 dnevnih dohodaka, što ispadne 10 tisuća kuna kazne. To je najniža moguća kazna, bez obzira na to što u postupku niste bili dovoljno kritični prema svom ponašanju. Taj dio nam se nije svidio. Ona vam je nudila "nemojte više pisati protiv mene" i povukla bi tužbu u tom slučaju. Mogli ste izbjeći sve ovo samo da ste se ispričali, rekla je sutkinja Ivković.

"Za što bi se ispričao, za istinu koju sam izrekao?!", komentirao je Brala nakon izlaska iz sudnice.

Dodao je kako ga presuda nije iznenadila.

- Sve opcije bile su otvorene iako sam znao da sam u pravu i da smo sve dokazali, počevši od peticije za koju je gospođa tvrdila da je neistina u trenutku kada je digla tužbu. Također, dokazali smo i opomenu pred otkaz. Iako su dr. Dario Nakić, kao tadašnji ravnatelj, bolnička pravnica i bivša glavna sestra bolnice potvrdili da ju je Katuša dobila 2010. godine, ja sam zbog toga sada optužen, rekao je Brala upozoravajući kako državno odvjetništvo još uvijek nije istražilo kako je u bolničkoj arhivi nestao svaki pisani trag o tome.

I dalje stoji pri tome da je istina sve ono o čemu je progovorio u javnosti.

- Uključujući i iživljavanje nad podređenima. Moje kolegice, koje su skupa sa mnom potpisivale peticiju, svjedočile su na sudu, no sve do jedne dobile su amneziju. Zašto? Zbog toga što im je glavna sestra prijetila premještajem na druga radna mjesta i otkazima. Naravno, ljudi se boje. Nisu svi ludi kao ja, poručio je sindikalni povjerenik koji vjeruje kako će nakon žalbe viša instanca srušiti presudu zadarskog suda.

PRIKAŽI KOMENTARE (26)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA