Biznis

UGOVOROM NIJE OŠTETIO DRUGE VJEROVNIKE

Brala posudio 730.000 kuna Kozini pa uzeo autobus Contusu, sud mu dao za pravo

Brala je osporio navode tužitelja te iskazao kako je na zakonit način stekao pravo vlasništva na autobusu.

Trgovački sud u Zadru odbio je tužbeni zahtjev Republike Hrvatske da poništi sporazum radi osiguranja prijenosom prava vlasništva na pokretnini, kojom je Roko Brala 2007. godine posudio 730.000 kuna vlasniku Contusa Jagi Kozini, a zauzvrat mu je u fiducijarno vlasništvo prenesen autobus Mercedes iz tadašnjeg voznog parka. Kada je Brala shvatio da Contus nije likvidan, te da bi autobus mogao prijeći u treće ruke, zatražio je ovrhu koja je rješenjem Općinskog suda iz 2008. godine provedena te je autobus dobio u vlasništvo. Država će kao tužitelj prvotuženiku Roku Brali morati nadoknaditi trošak postupka u iznosu od 76.531,25 kuna, a stečajnoj masi iza Contusa u stečaju 59.312,50 kuna.

Zastupnik države naveo je u tužbi kako je nad Contusom otvoren stečajni postupak 2009. godine, a da je Brala 13. prosinca 2007. kao zajmodavac zaključio Ugovor o zajmu s Jagom Kozinom, jedinim osnivačem drugotuženika kao zajmoprimcem, za iznos od 730.000 kn. Istovremeno je s Contusom zaključen Sporazum o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva na vozilu tog društva i to autobusu M3 marke Mercedes, tip Travego. Contus je, jamčeći za tuđi dug, a radi njegovog osiguranja, bez ikakve naknade dao svoju imovinu u fiducijarno vlasništvo prvotuženiku, slijedom čega da su se stekli uvjeti za pobijanje te pravne radnje.

Brala je nakon bezuspješnog pokušaja naplate zadužnice saznao da drugotuženiku prijeti nesposobnost za plaćanje i da će se provedbom ovrhe na predmetnom vozilu oštetiti drugi vjerovnici, tvrdio je tužitelj, te je evidentno da se otuđenjem predmetnog vozila umanjuje stečajna masa i remeti ravnomjerno namirenje vjerovnika.

Brala je osporio navode tužitelja te iskazao kako je na zakonit način stekao pravo vlasništva na autobusu.

U stečaju Contusa utvrđeno je 23.239.588,79 kn tražbina, a unovčena je imovina vrijedna 3.429.294,48 kn U prvom postupku 2010. Brali je naloženo da u stečajnu masu Contusa vrati autobus, što je Visoki trgovački sud poništio i vratio na ponovno postupanje.

Sud je sada utvrdio kako tužitelj nije dokazao uzročnu vezu između pobijane pravne radnje i umanjena imovine dužnika. Država nije dokazala da bi se stečajni vjerovnici više namirili, sve i da je autobus vraćen u vlasništvo, već bi taj iznos išao samo njoj. Tužitelj ne može tražiti tužbom proglašenje ovrhe nedopuštenom u slučaju kada je ovrha dovršena, zaključila je sutkinja Ana Markač.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA