Zadar

SKUP U MARINI KORNATI

Branitelji Benkovca i Biograda omogućili mir i novi početak

Povodom obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, danas je održan II. znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu".

Povodom obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, danas je održan II. znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu". 

Skup je održan u Kapetanskom klubu marine Kornati, u Biogradu na Moru, u organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s gradom Biograd na Moru. Organizator se potrudio okupiti stručnjake i svjedoke vremena koji se na razne načine i kroz različita područja profesionalnog i javnog djelovanja bave temama iz Domovinskog rata.

Skupu su nazočili uzvanici: dr. sc. Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirija d.d. i dr. sc. Ante Nazor. Moderatorica otvaranja skupa bila je Branka Pelicarić, a moderatori za izlaganje tema bili su dr. sc. Marica Mamut i dr. sc. Mirko Đinđić.

Hrvatski obrambeni Domovinski rat bio je najveći hrvatski vojni uspjeh u povijesti te će njegove vrijednosti nadživjeti hrvatske branitelje. Teme predstavljene na ovome skupu govore o iznimnom doprinosu hrvatskih branitelja s ovoga područja i iz čitave Hrvatske obrani biogradsko-stankovačkoga prostora, kao i o problemima i izazovima s kojima su se susretali oni koji su ostali živjeti na ratom zahvaćenim područjima, ili oni koji su bili prognani iz svojih domova pa su morali organizirati život u progonstvu. Stoga je iznimno važno da sve teme koje su na skupu predstavljene ostanu i trajno zapisane u Zborniku radova koji će biti otiskan za mjesec dana kao dragocjeno svjedočanstvo i podsjetnik na slavne dane i žrtvu hrvatskih branitelja, rekao je dr. sc. Josip Čerina, predsjednik Organizacijskog odbora.

- Hrvatski branitelji biogradsko-benkovačkog kraja mogu biti ponosni na upornu obranu biogradsko-stankovačke bojišnice i doprinos u operaciji Oluja koja je stanovništvu biogradskog područja donijela toliko iščekivani mir i slobodu. To je omogućilo novi početak, obnovu i izgradnju infrastrukture, gospodarski napredak, što je posebno vidljivo u turističkom sektoru u kojem je grad Biograd na Moru postao poznata turistička destinacija, i po vrhunskim smještajnim kapacitetima i po nautičkom turizmu. Srdačno se zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima i njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez.

Nazočnima se obratio i dr. sc. Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda.

- Nakon prvih višestranačkih izbora 1990., na kojima su hrvatski građani izabrali put osamostaljivanja od tadašnje federalne zajednice u kojoj je dominirala velikosrpska ideologija, agresiju na Republiku Hrvatsku izvršila je JNA potpomognuta dijelom pobunjenih Srba. Agresor je rušio i palio gdje god je bila moguća upotreba tenkova, topništva i zrakoplova, ali iznimno velikom hrabrošću hrvatskih branitelja zaustavljen je u herojskom Vukovaru što je bilo presudno za uspostavu obrambene linije u ostataku Hrvatske. Obranjena su mnoga naselja i gradovi, a primjer za to je biogradsko-stankovačka bojišnica na kojoj se provodila uporna obrana tijekom Domovinskog rata do vojno-redarstvene operacije Oluja. Život i rad na ratom pogođenom području bio je složen i opasan, ne samo za hrvatske branitelje, već i za civile koji nisu napustili svoje kuće u naseljima uz crtu bojišnice te za prognanike koji su našli utočište u naseljima na obali. Koristim prigodu u ime Ministarstva hrvatskih branitelja čestitati 30. obljetnicu obrane biogradsko-stankovačkog kraja i zahvaliti se hrvatskim braniteljima koji su dali život za obranu domovine te se sjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu, poručio je dr. sc. Špiro Janović i otvorio skup.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, jedan od organizatora II. znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu", organizacijom i sudjelovanjem na ovakvim skupovima nastoji dati svoj doprinos i omogućiti da se kroz znanstvena i stručna izlaganja kao i svjedočenja izravnih sudionika događaja iz Domovinskog rata znanstvenoj zajednici, ali i cjelokupnoj javnosti objektivno i stručno predstave i približe događaji iz toga razdoblja, kako bi se sačuvala istina i sjećanje na sudionike i događaje na biogradskom i stankovačkom području u vrijeme Domovinskog rata, upravo onako kako su ih sudionici ovog znanstveno-stručnog skupa prikazali u svojim izlaganjima, zaključila je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, predsjednica Programskog odbora.

Domaćin za održavanje skupa je Ilirija d.d. Biograd na Moru, čija je Uprava donatorstvo nad skupom bezrezervno prihvatila istaknuvši kako im je čast biti domaćinima , te su zahvalili hrvatskim braniteljima koji su obranili biogradsko-stankovačko područje.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA