Biznis

STEČAJNI UPRAVITELJ PODNIO IZVJEŠĆE TRGOVAČKOM SUDU

Brod tone, a mazut zagađuje tlo u Gaženici: imovinu Adrije i dalje nitko ne želi

Zbog nedostatka financijskih sredstava da se osigura čuvanje imovine, učestale su provale i krađe, te je u dva navrata izbio požar zbog paljenja kablova da se odvoji plastika od bakra, zbog čega su intervenirali vatrogasci i policija

Imovina nekadašnje Adrije kao da je ukleta - nitko ju ne želi niti u stečajnom postupku, a njezini pojedini dijelovi ometaju plovidbu ili prijete ekološkom katastrofom. Stečajni upravitelj Dragan Bijelić izvijestio je Trgovački sud kako niti na devetom ročištu nije pristigla ponuda za pokretnine i nekretnine ovog nekada velikog riboprerađivača.

Iako se naoko najvrjednija nekretnina, prostor bivše tvornice u Gaženici, prodaje u bescijenje, još uvijek nema zainteresiranih kupaca. Zbog toga je stečajni upravitelj Gradu Zadru uputio zahtjev za parcelizacijom i etažiranjem imovine, kako bi se imovina prodavala u dijelovima, a ne u cjelini.

Dok se imovina ne proda, ostaju stari problemi oko zbrinjavanja opasnih tvari. Iako je intervencijom gradskih i županijskih službi saniran amonijak koji je prijetio onečišćenjem, i dalje su u Adriji uskladišteni otpad, otpadni mazut i otpadne masnoće, u neispravnim ili otvorenim posudama, bez poklopca na nenatkrivenom prostoru. Inspekcijskim pregledom utvrđeno je kako Adria gospodari otpadom suprotno odredbama Zakona.

- Nepropisnim skladištenjem otpadnog mazuta onečišćeno je tlo opasnim otpadom te se stoga određuje sanirati nastalo onečišćenje tla i propisno zbrinjavanje otpada nastalog sanacijom onečišćenih površina putem pravne osobe koja ima dozvolu za gospodarenje otpadom, navodi se u nalazu inspekcije.

Sukladno nalogu iz rješenja prikupljene su ponude za saniranje onečišćenja, koje bi iznosile više stotina tisuća kuna, te ih je Bijelić uputio Gradu Zadru i Zadarskoj županiji kako bi sudjelovali u saniranju onečišćenja, na sličan način kao što je to bilo kod amonijaka 2015. godine. Do sada se ni jedni ni drugi o tome nisu izjasnili.

Novog vlasnika uzaludno čeka i brod Adria Eva, koji nije u plovnom stanju i prijeti mu potonuće kod Naute Lamjana. Untoč procjeni vještaka o vrijednosti od 15.000 eura, Skupština je i dalje bila pri staroj cijeni od 57 tisuća, pa naravno nije bilo ponuđača. Nauta Lamjana najavila je kako će brod ukloniti, bez obzira hoće li za to dobiti suglasnost.

Jedina ponuda koja je do sada stigla bila je Ostreina, koja je prije nekoliko godina nudila 1,4 milijuna kuna za svu opremu za preradu ribe. Bijelić navodi kako je ponuda društva protiv kojeg se vodio postupak za oduzimanje ukradene opreme odbijena, a u međuvremenu je i ona završila u stečaju. Kako je riječ o tehnološki zastarjeloj opremi, koja je četiri godine izvan funkcije, smatra kako ona niti neće biti prodana.

Zbog nedostatka financijskih sredstava da se osigura čuvanje imovine, učestale su provale i krađe, te je u dva navrata izbio požar zbog paljenja kablova da se odvoji plastika od bakra, zbog čega su intervenirali vatrogasci i policija.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA