Zadar

CRVENO UPOZORENJE ZA ZADARSKO PODRUČJE

Orkanska bura nosila sve pred sobom: porušena stabla, zatvorene ceste, požari

Orkanska bura na zadarskom području nosi sve pred sobom!

Orkanska bura na zadarskom području nosi sve pred sobom!

Zbog posljedica olujnih udara vjetra, koji su premašili 110 km/h, zadarski vatrogasci imali su 30-ak intervencija. Prema informacijama iz Županijskog vatrogasno-operativnog centra, 11 ih se odnosi na uklanjanje stabala s prometnica, devet na požare na otvorenom prostoru te jednak broj na dimnjacima. Najviše dojava stiglo je iz zadarskog zaleđa, područja Briševo, Smoković, Kruševo, te Nina i Vira.

Vjetar je rušio stabla na prometnice diljem županije. Jednu takvu intervenciju fotografijom je zabilježila naša čitateljica koja je za dlaku izbjegla pad stabla na njezin automobil u Babindubu. U Zadru stablo je jutros blokiralo Ulicu Hrvatskog sabora. Vatrogasci su ga ubrzo uklonili te se promet trenutno odvija bez zastoja.

- Sve snage su na terenu. U Zadru, Ižu, Salima, Privlaci i Viru zabilježen je veći broj intervencija na uklanjanju stabala. Vatrogasci praktički idu s jedne intervencije na drugu, tako da nemamo konačan broj intervencija, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Službenici iz PU zadarske, kojima telefon kao i vatrogascima ne prestaje zvoniti, nasreću zasad nemaju dojava o ozlijeđenim osobama. Oni su prijašnjim informacijama dodali porušene prometne znakove te stupove diljem županije i oštećena vozila uslijed pada crijepova s krova u Briševu. Došlo je i do kraćeg prekida u opskrbi strujom na Novom Bokanjcu i Malom Ižu.

Najveća opasnost prijetila je mještanima Nina u kojem je tijekom noći evakuirano 70 kuća. Zaprimljena je i dojava o požaru na području Babinduba kod Zemunika. Požar je ugašen u ranim jutarnjim satima, a izgorjela je trava i nisko raslinje za sada još neprocijenjene površine.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila od sinoć je zatvorena autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca. Bura je zatvorila i državnu cestu DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, dok je Paški most otvoren samo za osobna vozila. Duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni zemlje i kamenja, a na pojedinim dionicama u Dalmaciji ima i dijelova srušenih stabala na kolnik, javljaju iz HAK-a. U prekidu su i brojne brodske linije. 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za cijelu obalu, uključujući i zadarsko područje. Tijekom pretežno sunčane subote očekuje se jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA