Zadar

ZA OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE KOJA PUCA PO ŠAVOVIMA

Čak 4 zadarske škole među 13 najvećih u Hrvatskoj - škola u Žmirićima bi bila spas

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje s 1142 učenika treća je po veličini škola u Hrvatskoj.

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje s 1142 učenika treća je po veličini škola u Hrvatskoj. Nije to nimalo slavan rekord s obzirom na prostornu skučenost u kojoj je ta škola nakon 46 godina sve dalje od standarda rada u jednoj smjeni.

- U višim razredima nastava se odvija u dvije, a u nižima i u tri smjene, tako da često nema prostora za održati dodatne aktivnosti ili dopunsku nastavu, doznajemo od ravnatelja Dražena Adžića.

Naravno da se, u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Zadra, razmišlja o nadogradnji škole koja se prostire na 4 500 metara četvornih. Ali prvo je trebalo napraviti najvažniji uvjet i srediti vlasničke odnose na parceli od 20 tisuća metara četvornih. Iako su oni davno obeštećeni, formalno nisu izvlašteni u korist Grada Zadra.

- To je u završnom postupku, rekao nam je ravnatelj i najavio kako će upis vlasništva Grada Zadra omogućiti da se apliciraju prema EU fondovima i za energetsku obnovu škole.

Škola Šimuna Kožičića Benje jedna je od četiri zadarske škole koje spadaju u najveće po broju učenika u Hrvatskoj. To zapravo govori o tome kako se Zadar širio posljednjih deset godina. U velike škole, zajedno s novogradnjama, stigli su učenici na Smiljevac, u Bartola Kašića na Bokanjcu i OŠ Šime Budinića na Voštarnici. Tamo gdje se gradilo, škole su postale prebukirane, dok su škole Petar Preradović i Krune Krstića u Arbanasima postale prevelike za sve manji broj učenika.

Tu disproporciju trebala bi, po riječima Adžića, riješiti škola koja se gradi na Bokanjcu te ona koja se planira na Crvenim kućama.

Najveća zadarska škola Šimuna Kožičića Benje nalazi se u najvećem mjesnom odboru  Brodarica s 15 tisuća stanovnika. Taj zapadni dio grada buja po stanogradnji - u blizini se gradi "mamutica" s više od 100 stanova, izgrađeno je više manjih zgrada na Mocirama, gradnja se širi po zonama zonama Vitrenjaka... Koliko će to biti za turizam, a koliko za mlade obitelji, teško je reći.

- U svakom slučaju mi više ne možemo primiti ni dva učenika, ističe ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Za njega bi idealno rješenje bila gradnja škole na Žmirićima koja bi pokrila priliv novog stanovništva u taj dio grada.

PRIKAŽI KOMENTARE (26)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA