Zadar

VIJEĆNICA BOTIĆ O SPORNOJ NABAVI MATERIJALA

Cijepljenje u tijeku, a Zavod troši 14 milijuna kuna na testiranje: "Ovo je izvlačenje novca"

Ni vladajući nisu znali objasniti na što točno Zavod za javno zdravstvo troši 14 milijuna kuna, za što su zatražili suglasnost Zadarske županije. Ova točka, koja je jučer izvanredno uvrštena na sjednicu, ponukala je i vijećnicu Akcije mladih Marjanu Botić da se ipak uključi u virtualnu sjednicu.

Ni vladajući jučer nisu znali objasniti na što će točno Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije potrošiti 14 milijuna kuna putem javne nabave, za čije su pokretanje zatražili suglasnost Županijske skupštine. Ova točka, koja je izvanredno uvrštena na jučerašnju sjednicu, ponukala je i vijećnicu Akcije mladih Marjanu Botić da se ipak uključi u virtualnu "farsu".

- Nabava BD Max aparata i materijala u iznosu od 14 milijuna kuna (?!) očito je, po tko zna koji put, besramno izvlačenje novca jer je lako provjeriti kako se za iste namjene, pa čak i aparat istog proizvođača, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u javnoj nabavi raspisivalo za bitno manji iznos od 2 milijuna i 250 tisuća kuna: ovaj put smo u Zadarskoj županiji, gdje HDZ za izbore ima nezasitne apetite, očito za njihovu kampanju potrebniji kojih 11.750.000 kn za torbu, a dio za kao corona testiranje. Nazdravlje! Ako ODO tj. DORH, USKOK ovdje ne budu vidjeli ništa čudnog, nadam se da će do svibnja vidjeti građani da vas možemo zaustaviti. Usput, Zavod za javno zdravstvo utopio je cijelu zgradu bivše poliklinike za niti duplo ovog iznosa, navodno za namjenska sredstava, pa nek ih prenamijene za ovu prevaru ako nisu podijelili već sve s Poticajkom, oštra je bila Botić.

Uz napomenu kako taj novac nema nikakve veze s županijskim proračunom, već je to "poslovni problem" Zavoda, župan Božidar Longin istaknuo je kako moraju imati rezervu i biti pripravni.

- Dolazi sezona, ne znamo koliko ćemo testiranja provesti, poručio je župan.

Resorni pročelnik Bernard Maruna nije imao više detalja o javnoj nabavi koja je izazvala sumnju oporbe.

- Sredstva su namijenjena i potrebna za molekularnu dijagnostiku. Oni jako dobro znaju koja je to oprema i što im je potrebno. Samostalna su ustanova koja ima svoja sredstva i svoj plan nabave, samo trebaju našu suglasnost, poručio je Maruna.

Opravdao je i uvrštavanje tog prijedloga u zadnji tren.

- Vijeće je bilo u petak u 12 sati, a nastojali smo je čim prije staviti na Županijsku skupštinu, kako bi u Zavodu mogli pribaviti sva potrebna sredstva za rad.

"Ja vam ne vjerujem", replicirala mu je Ksenija Gregov.

- Znali ste da je Upravno vijeće u petak. Ne radi se o 14 tisuća kuna. Na nivou Hrvatske dali smo milijune za cjepiva, poručila je Gregov.

S njom se složila i Marjana Botić.

- U ovoj situaciji kad su potrebnija cjepiva, nema potrebe za nabavom tolike količine materijala za testove. Mi ne znamo ni kolika je ta količina, ali s obzirom na iznos, očito je ogromna, naglasila je Botić.

Zbog velike potrošnje skupog laboratorijskog potrošnog materijala uslijed povećanja opsega poslova Službe za mikrobiologiju i parazitologiju, a koji se u najvećem dijelu odnose na potrošni materijal vezan uz testiranje na bolest COVID-19, rashodi Zavoda za javno zdravstvo za materijal i sirovine u 2020. godini porasli su za 435,5% te su iznosili 25.056.951 kuna.

Unatoč iznimnom povećanju tih troškova zbog korona epidemije koja je postala udarni posao Zavoda, ta županijska ustanova tehnički nije godinu završila s gubitkom. Oni su lani imali višak od 2.3 milijuna kuna, ali kako su u 2019. godini prenijeli gubitak od 3.528.986 kuna, ostao im je manjak od 1.2 milijuna kuna, kojeg trebaju pokriti u idućem razdoblju, navodi se u izvještaju o poslovanju u 2020. godini.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (12)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA