Zadar

NAKON KANTI ZA OTPATKE DOLAZE NOVI ELEMENTI

CorTen osvaja Muraj: totemi, ploče i edukativna šetnica od „ruzinavog“ čelika

Element koji povezuje intervencije na Bedemima je CorTen, a sve ostale dimenzije se nadovezuju na postojeću signalizaciju predloženu arhitektonskim projektom

Čelik CorTen, od kojega su izrađene kante za otpatke na obnovljenom Bedemu zadarskih pobuna, a koji zbog podsjećanja na ruzinavo željezo nije našao na posebno dobar odjek u javnosti, toliko je oduševio odgovorne u Gradskoj upravi da će se od njega izraditi novi elementi na šetnici - informativne ploče, totemi i cijela jedna konstrukcija na kojoj će se interpretirati Zadarske fortifikacije.

Grad Zadar raspisao je postupak javne nabave, kojom je za procijenjenu vrijednost od 193.000 kuna (za nabavu ispod 200 tisuća kuna nije potreban postupak javne nabave) naručuje opremu i instalaciju za projekt "signalizacije i interpretacije Bedema zadarskih pobuna". Cilj mu je kroz različite forme interpretacije zadržati posjetitelja na lokaciji, naglasiti upis na UNESCO listu, pojasniti po čemu zadarski Muraj pripada venecijanskom tipu fortifikacija i slično. To će se postići atraktivnim likovnim elementima, ali i kroz multimedijalnu prezentaciju, audio zapise, AR elemente itd.

Element koji povezuje intervencije na Muraju je CorTen, a sve ostale dimenzije se nadovezuju na postojeću signalizaciju predloženu arhitektonskim projektom s pločama dimenzije 50x50. Kod Lančanih vrata, ulaza prema vratima sv. Krševana, Novih vrata te iz smjera pontona (Stare Tehničke) bit će postavljeni totemi od CorTena točno propisane visine - 172,7 centimetara. Podnu i zidnu signalizaciju činit će presavijene ploče od CorTen čelika, zalijepljene izravno na površinu.

Posebna cjelina će biti Edukativna šetnica, osmišljena je kao jedinstveno mjesto interpretacije Zadarskih fortifikacija koja potiče na razgledavajte ostalih znamenitosti. grada te je dizajnom prilagođena svim ranjivim skupinama koje nemaju mogućnost obilaska zahtjevnijih lokacija. Na ovim pločama prikazat će se obuhvat UNESCO fortifikacija, karte, grbovi, gradska vrata, Arsenal, prikaz Zadarske koke... Poželjno je ove ploče oplemeniti mogućnostima za audio zapis, igru ili drugi oblik interakcije.

Pri izradi sadržaja posebna se pažnja posvetila izradi interpretacije za ranjive skupine. "Nova" šetnica i javi prostor na Bedemima zadarskih pobuna dopušta nesmetano i samostalno kretanje svih ranjivim skupinama, objašnjavaju u Gradu Zadru. Krajnji rok za dostavu ponude je 27. travnja.

PRIKAŽI KOMENTARE (22)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA