Biznis

REZULTATI ADRISA

Cromaris u koroni ostvario rekordnu prodaju svježe ribe

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

- Izazovi u poslovanju prouzročeni pandemijom koronavirusa, a posljedično i globalna gospodarska kriza, zahtijevaju brzu prilagodbu poslovanja u novim okolnostima. Tako je Adris već na početku krize poduzeo mnogobrojne aktivnosti u svim svojim tvrtkama. Gledajući kratkoročno, stavljen je naglasak na likvidnost i optimalizaciju troškova, s ciljem dugoročne održivosti sustava. Definirani su ciljevi i mjere, a sve sastavnice Grupe usmjerene su na operativnu izvrsnost i selektivno investiranje, ne zaboravljajući pritom ni analizu mogućih poslovnih prilika. Poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koja će omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, ponajprije u turizmu i osiguranju, priopćili su iz Adrisa.

Zadarski Cromaris, koji posluje u njihovom sastavu, u prvom polugodištu 2020. godine ostvario je prodaju od 4.661 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za jedan posto manje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Snažan oporavak prodaje uslijedio je u lipnju kada je zabilježena rekordna prodaja od 1.047 tona ekvivalenta svježe ribe, što, u usporedni s istim prošlogodišnjim mjesecom, predstavlja rast od 20 posto. U prvih šest mjeseci na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od četiri posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 85 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 11 posto. Trenutno čine 48 posto udjela u ukupnoj prodaji, što je u skladu s Cromarisovom strategijom diferencijacije. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u prvom polugodištu 2020. godine iznose 235 milijuna kuna i dva posto su veći od prošlogodišnjeg ostvarenja u istom izvještajnom razdoblju.

Razdoblje od ožujka do svibnja obilježeno je brojnim logističkim izazovima prouzročenih pandemijom koronavirusa, a organizacija proizvodnje dovela je do porasta operativnih troškova. Kao i u drugim dijelovima Grupe, poduzete su brojne mjere racionalizacije poslovanja.

Cromaris je u prvih šest mjeseci 2020. godine ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja u iznosu od 3,9 milijuna kuna.

Prognoze za drugi dio godine ukazuju pak na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda. U 2020. godini Cromaris će, kao i prethodne godine, dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent).

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA