Zadar

RAVNATELJ BOLNICE NA UPIT SDP-OVE VIJEĆNICE

Čulina je za javnost ignorirao upit o zastoju gradilišta, a zabranio bi da govori voditelj EU projekta

Županijska vijećnica iz SDP-a, Vedrana Mišković postavila je pitanja vezano za događanje oko gradnje dnevne bolnice, najvećeg EU projekta koji je neslavno završio - s prekidom ugovora sa slovenskom Solidom.

Županijska vijećnica iz SDP-a Vedrana Mišković postavila je pitanja vezano za događanje oko gradnje dnevne bolnice, najvećeg EU projekta koji je neslavno završio - s prekidom ugovora sa slovenskom Solidom.

Prema najavama i obećanjima izborne kampanje u jesen ove godine trebao je biti smješten linearni akcelerator, podsjetila je vijećnica.

S druge strane već u siječnju ove godine radovi na završetku bolnice kasnili su dva mjeseca i o tome su izvijestile lokalne medijske kuće. 13.04.2021. godine voditelj ovog EU projekta javno je i jasno utvrdio da na gradilištu nema dovoljno radnika te da se projekt pretvorio u agoniju, navela je u svom upitu vijećnica Mišković.

Ona je pitala zbog čega je u travnju ove godine njima plaćeno 30 tisuća kuna, kada se već znalo da kasne dva mjeseca. Zašto ste to učinili?, pitala je vijećnica ravnatelju Čulinu koji je opsežno odgovorio, uz napomenu kako pitanje nije jednostavno.

S obzirom da je naš portal jedini pisao za zastoj radova i da je Čulina ignorirao novinarski upit kao što se ni voditelj EU projekata u Bolnici, Boško Katić, nije odazivao na brojne pozive i upite, informacije smo tražili od voditelja projekta i nadzorne službe, Čulina daje nevjerojatan odgovor kojim objašnjava blokadu informacija.

"Obavještavamo Vas da nikakvu službenu niti neslužbenu izjavu takvog tipa niste dobili od „voditelja ovog EU projekta", već samo moguće, od predstavnika privatne tvrtke koja sukladno Ugovoru i Zakonu o gradnji obavlja za Bolnicu usluge Upravljanja projektom gradnje. Napominjemo kako isti nisu ovlašteni davati izjave u ime Opće bolnice Zadar, niti su te izjave mjerodavne. Istina je da je dinamika radova sukladnu planu izvođenja kasnila i da smo s tim bili upoznati, napisao je Čulina, zaboravljajući na tzv. vidljivost prema kojoj za svako EU financiranje javnost ima pravo i mora biti informirana.

U nastavku odgovora, ravnatelj Čulina pravda za kašnjenje izvođača i samom pandemije COVID kao i da „sudionicima u procesu gradnje nije u interesu produljenje rokova gradnje, a posebno izvođaču (porast cijena materijala i radne snage, troškovi hladnog pogona i si.)".

U nedavnoj prilici razgovora s ravnateljem Čulinom, sam nam je potvrdio ono što se znalo u travnju ove godine - da nositelj radova nije plaćao podizvođačima. U odgovoru vijećnici je naveo i kako su slovenskim izvođačima morali produžiti ugovor jer bi za posljedicu imali „nemogućnost naplate garancije, blokada gradilišta, financijske korekcije ili raskid ugovora o financiranju (gubitak svih sredstava), sudski procesi s neizvjesnim ishodom i slično.

Ravnatelj bolnice ponovio je kako su dobili produžetak korištenja 50 milijuna kuna do 1. studenog 2023. godine. Na prostor namijenjen linearnom akceleratoru otpada 15 posto vrijednosti projekta nešto manje od 10 milijuna.

Ravnatelja Čulinu kako je napisao, „osobito veseli, a sukladno saznanjima koje imamo, nabavka linearnog akceleratora odlukom je Vlade RH uvrštena i planirana u EU plan oporavka 2021-2026."

Očekujemo da će Ministarstvo zdravstva što prije krenuti u postupak izrade tehničkih specifikacija i objave natječaja za kupnju uređaja. Kako se radi o visoko sofisticiranoj i skupoj opremi za koju su potrebna specifična znanja (uključenost Medicinskog fakulteta, raznih zavoda i instituta), ne možemo prognozirati postupak natječaja.

Zaključno, sredstva za nabavku uređaja su sukladno izjavama koje navodite osigurana, dok će radovi po novom Ugovoru će biti okončani do trenutka kad je moguća isporuka uređaja za zračenje", ustvrdio je ravnatelj Želkjo Čulina u podužem odgovoru koji je trebao imati i političku težinu.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA