Sport

IZVANREDNA KONFERENCIJA NA STANOVIMA

Ćustić: Plaćamo stara dugovanja i radimo ono što naši prethodnici nisu

Isplatili smo 1,58 milijuna kuna, a kroz razgovor s igračima otpisano nam je 585.000 kuna. To su igrači koji su tu igrali dvije i više godina bez ijedne lipe, ali su prepoznali naš projekt, rekao je Ćustić

Direktor NK Zadra Svetko Ćustić pozvao je danas na izvanrednu konferenciju za medije novinare kako bi im prezentirao učinjeno u svom mandatu koji je počeo u rujnu 2016. godine, te im prezentirao dokumente o financijskim rezultatima kluba u tom razdoblju. Iako su stavke rashoda iz godine u godinu sve manje, kao i izdvajanje koje ima većinski vlasnik, Grad Zadar, zbog dugova prema igračima i struci nastalih prije njegovog dolaska te pokrenutih arbitraža, voda je u klubu "do grla". Za stare dugove i arbitraže klub je u tom vremenu isplatio 1,5 milijun kuna.

- Došli smo raditi ono što je bila obveza onih prije a nisu radili. Isplatili smo 1,58 milijuna kuna, a kroz razgovor s igračima otpisano nam je 585.000 kuna. To su igrači koji su tu igrali dvije i više godina bez ijedne lipe, ali su prepoznali naš projekt, situaciju u kojoj se nalazimo te su nam oprostili dio dugovanja. No i te dugove netko treba platiti, ako nam Grad u tome na pomogne klub će teško dalje funkcionirati, rekao je Ćustić.

Novinarima su podijeljeni materijali iz kojih je vidljivo kako klub sada funkcionira i na što se troše dobivena sredstva.

- Sve ono što je najveći vlasnik kluba, Grad Zadar, uložio do sada iz proračuna ili kroz rebalans, potrošeno je namjenski. Do lipe se zna što je plaćeno, što smo radili i kakve su nam namjere u sljedećoj godini. Kroz 2,5 godine svim našim zaposlenicima, igračima i radnoj zajednici, redovno su isplaćivane plaće i doprinosi. Napravili smo i neki rezultat, nismo više u Trećoj ligi, sada smo u Drugoj, a uvijek mislim da može više, jer znamo koliko nogometnog talenta ima u ovom gradu. Sami naši domaći igrači mogu izdržati tu ligu a za iskorak prema Prvoj HNL moramo se pojačati igračima koji donese prevagu i dimenziju više. Zato smo vratili neke naše prijašnje igrače koji su igrali prvu ligu, imamo još kvalitetnih pojedinaca uz koje se nadamo vratiti klub i stabilizirati ga u Prvoj ligi. Po mom planu je to bilo 2020, nadam se da će nam to i uspjeti.

- Bez podrške grada to ne bismo napravili. Nadam da će u Gradu prepoznati ovo što radimo, te da ćemo moći poboljšati uvjete za rad mladih uzrasta. Kada smo došli u klub tu je bilo 220 djece, sada ih je 430. Imamo konstantan rast talentiranih dječaka. Zaustavili smo odlazak djece u klubove u koje su prije išli, Dinamo, Hajduk, Rijeku, Osijek... I djeca i roditelji su shvatili da je ipak najbolji razvoj tu. Kada bi se stvorili uvjeti igranja na Bagatu, umjetna trava, reflektori, tribinica, imali bismo još 100-200 djece u pogonu. Ovako smo ograničeni terminima jer djeca ne mogu trenirati kada su u školi. Nadamo se da ćemo ipak za jedno određeno vrijeme to biti jedna zdrava ekipa, sastavljena isključivo od domaćih igrača, rekao je Ćustić.

Grad je u ovoj godini za klub predvidio 1,25 milijuna kuna, od čega 250.000 ide na PDV. Ćustić se nada skoroj uplati obećanih sredstava, kako bi se podmirio barem dio dugovanja iz arbitraža i klub mogao nesmetano nastaviti natjecanje u Drugoj HNL.

- Dugovanja su velika i ja mogu rješavati nešto kroz razgovor, ali ona se na kraju moraju platiti. Sa svima koji su na arbitraži obavljen je razgovor, jedino još moramo dogovoriti s Igorom Štimcem, prema kojem ostaje jedno veće dugovanje.

Najveći problem klubu uz manjak sredstava je i do kraja neriješena vlasnička situacija.

- Nama je 35 posto dionica u zraku, znate tko je vlasnik (aludira na Rena Sinovčića, pr. a.). Kada se to riješi ja ovaj klub vidim kao jednu zdravu cjelinu u kojoj će se razvijati naši mladi igrači.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA