Kultura

MINISTARSTVO KULTURE O ZADARSKOM PROJEKTU

Do 2023. Sv. Nikola će postati kulturni, obrazovni i znanstveni centar

Cilj projekta je revitalizacija cjelovitog kompleksa i otvaranje prezentacijskog centra podvodne arheologije

Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, za koju je jučer premijer Andrej Plenković u Zadru uručio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Mladenu Pešiću, ravnatelju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru, bit će dovršena u roku od 32 mjeseca, odnosno početkom 2023. godine, izvijestilo je Ministarstvo kulture. Projekt je realiziran je putem poziva „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar", u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa", unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020."

Na inicijativu Ministarstva kulture i uz potporu Grada Zadra, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju je pripremio dokumentaciju za projekt kojemu je cilj zaokružiti obnovu i valorizaciju kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.

U ranije obnovljenom dijelu kompleksa već deset godina djeluje Međunarodni centar za podvodnu arheologiju - jedinstvena i središnja ustanova za međunarodnu suradnju u području podvodne arheologije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Cilj projekta je revitalizacija cjelovitog kompleksa i otvaranje prezentacijskog centra podvodne arheologije. Uređenjem crkve i neobnovljenog dijela samostana Grad Zadar dobit će još jedan reprezentativni prostor u kojem će se moći odvijati različita kulturna događanja, a u okviru Centra omogućit će se bolji uvjeti za provođenje obrazovnih, istraživačkih i znanstvenih projekata.

Radi se o zaštićenom kulturnom dobru - višeslojnom kompleksu bivše crkve i samostana sv. Nikole. Crkva je trobrodna građevina bazilikalnog tipa s romaničkim trokatnim zvonikom građenim kamenim blokovima na istočnoj strani uz svetište. Sagrađena je nakon 1760. godine prema projektu A. Piovesana u oblicima klasicizirajućeg baroka s ugrađenim spolijama predromaničke kamene plastike, na ostatcima trobrodne crkve iz 14. stoljeća.

Ukupna vrijednost projekta je određena na blizu 30 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25,5 milijuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15 % iznositi 4,5 milijuna kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA