Sport

DOGUS GRUPA OSTAJE UZ ZADARSKE JEDRILIČARE

Dogodine nagrada Grada za Šimino i Igorovo zlato, braća Fantela jedre za novu medalju

Nakon što je Dogus Hrvatska preko svoje D-Marin objavila kako će iduće tri godine biti sponzori novoj posadi JK Sv. Krševan u jedrenju prema olimpijskoj medalji, Šime i Mihovil Fantela već u srijedu putuju na svoju prvu regatu u novoj olimpijskoj klasi 49er.

ZADAR - Nakon što je Dogus Hrvatska preko svoje D-Marin objavila kako će iduće tri godine biti sponzori novoj posadi JK Sv. Krševan u jedrenju prema olimpijskoj medalji, Šime i Mihovil Fantela već u srijedu putuju na svoju prvu regatu u novoj olimpijskoj klasi 49er.

Druga polovica zlatnog olimpijskoj dvojca, Igor Marenić u potrazi je za flokistom u klasi 470, gdje su Šime i on osvojili 15 svjetskih i europskih medalja, ali i olimpijsko zlato.

Upravo im je olimpijska medalja dala pečat u svijetu jedrenja u kojem su Šime i Igor i njihov trener Edo Fantela prošli dug i trnovit put. 

- Sve medalje koje smo osvojili u tom svijetu nisu imale takvu vrijednost u našem tretmanu koliko olimpijska. To je pravo čudo, rekao je Šime Fantela. 

Ona je najveći zalog 15-godišnje karijere dvojca Fantela-Marenić, koja će se iskoristiti u novoj, atraktivnoj, skupljoj i zahtjevnijoj klasi. 

- Imamo tehnologiju, znamo sve ljude iz jedriličarskog svijeta, iza sebe imamo potporu Dogus grupe, Grada Zadra, HOO. Ja i dalje uživam u jedrenju, to je moj poziv. Samo treba raditi, kazao je Šime za novi izazov, dok je njegov brat dodao kako će on dati sve od sebe. Braći Fantela uvelike pomažu Pavle Kostov i Petar Cupać koji imaju tri olimpijska ciklusa u toj klasi, da ne budu početnici. Na EP u Kielu idu s posuđenim brodom, jer njihova jedrilica kasni, ali imat će, kazao je Šime, novu opremu.

Neće biti lako na toj testnoj regati, s obzirom da Šime i Miho nisu puno bili na moru, upozorio je njihov trener Edo Fantela. Naime, obojica su u proteklih mjesec dana imali svadbe, ali s vjenčanim prstenjima neće moći jedriti, u šali će braća Fantela.

Šime više neće morati paziti na težinu, koju je morao punih 15 godina održavati kako bi Igor i on u klasi 470 imali idealni omjer od ukupno 130 kilograma, kada su već bili obrnuto proporcionalni u svojim ulogama na brodu. Zar se vidi?, ubacio se Igor na Šiminu povećanu kilažu. 

- Ja o tome nisam puno govorio u javnosti, jer je to jedna od žrtvi koju moraš podnijeti u sportu. Nije mi bilo lako s prehranom koju sam morao strogo kontrolirati da bih održavao težinu. Sada smo Miho i ja, prema ocjenama stručnjaka u ovoj klasi, idealni. Toga me je najviše strah, ali postigli smo balans na 15 čvorova vjetra. Za ovu klasu treba puno snage. Idemo u teretnu. Naš kondicijski trener i dalje je Edi Stipić. 

On je Šimu i Igora savršeno pripremio za prošlu godinu u kojoj su osvojili europsku, svjetsku i olimpijsku medalju.

Za sve te i prethodne, Fantela i Marenić još nisu dobili nagradu od Grada Zadra, koju je javno obećao bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje. 

- Tu je obavezu preuzeo novi gradonačelnik Branko Dukić s kojim sam nedavno razgovarao. On je najavio kako će to biti s rebalansom proračuna i siječnju iduće godine. Jedan drugom smo pružili ruku kao potvrdu dogovora koji je i formalno bio spreman. Sve prema zakonu i propisima. Radi se o iznosu od 2,2 milijuna kuna koji bi bio uplaćen na račun JK sv. Krševan, koji bi Šimi i Igoru isplatio po 650 tisuća kuna da mogu riješiti svoje stambeno pitanje. Ostatak od 800 tisuća kuna odlazi na davanja državi za porez i doprinose, podrobno je pojasnio Edo Fantela, ujedno i predsjednik JK Sv. Krševan. Takav odluka spremna je za Gradsko vijeće, a na vijećnicima je da pokažu jesu li zaboravili zlatne jedriličare Šimu Fantelu i Igora Marenića.

JK Sv. Krševan, prema najavi Fantela, nema namjeru samo donijeti Zadru još jednu medalju iz Tokija, već zaokružiti olimpijsku bajku u Parizu 2024. godine

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA