Biznis

I TURSKA IMA SVOJ AGROKOR

Dogus u minusu 5,8 milijardi dolara, je li to razlog kašnjenja hotela Maraska?

Mnoge turske kompanije pogođene su devalvacijom lire posljednjih mjeseci i godina, zbog čega su krediti ugovoreni u stranoj valuti izrazito nepovoljni.

Jesu li financijski problemi Dogus grupe razlog kašnjenja gradnje hotela Hyatt Maraska? Ulaganje od 100 milijuna eura u hotel i rezidencijalni dio od 115 stanova moglo bi se činiti velikim zalogajem u trenutku kada Dogus, poput Agrokora u Hrvatskoj, traži način kako restrukturirati dug od 5,8 milijardi američkih dolara. Portal Basketball.hr izvijestio je kako je Dogus izašao iz sponzorstva istanbulskog Fenerbahcea, kojem je godišnje isplaćivao 15 milijuna eura. No to je samo površina cijele priče, jer su do stabiliziranja financija na čekanju i drugi puno skuplji projekti u različitim zemljama.

"Mi smo u stalnoj komunikaciji s dioničarima u procesu usklađivanja s promjenama u globalnom poslovanju. Naša suradnja s bankama nastavlja se na uobičajen način kao do sada. Naša ambicija i dalje je biti globalni turski brend",.izvijestili su iz ove tvrtke koja u svom portfelju ima turističke tvrtke, medije, nekretnine, automobilske dijelove, energiju i maloprodaju.

Mnoge turske kompanije pogođene su devalvacijom lire posljednjih mjeseci i godina, zbog čega su krediti ugovoreni u stranoj valuti izrazito nepovoljni. Vlasnik Ferit Sahenk pokušao je stabilizirati poslovanje prodajom banke, a čini se da će prodati i lanac restorana Nusr-Et, s poznatim kuharom Nusretom Gokceom, koji je kuhao i na otvaranju Portus Beach Cluba u Sukošanu.

Tim smjerom krenuli su i europski poslovi ove tvrtke - nedavno je Europska banka za obnovu i razvoj uložila 70 milijuna eura u razvoj Dogusovih deset marina u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj, a to prevedeno na realni jezik znači da je za toliki iznos kredita uzela 25 posto dionica tvrtke D-Marin. Iako je Sahenk nedavno ponovio kako investicije u Hrvatskoj neće stati, po stanju radova na hotelu, koji je trebao biti gotovo na proljeće sljedeće godine, čini se da se dogodilo upravo to.

PRIKAŽI KOMENTARE (13)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA