Biznis

NA ZAGREBAČKOJ BURZI JUČER OBJAVLJENI PREGOVORI

Doznali smo tko je potencijalni kupac dionica Maraske

Prema neslužbenim informacijama, Stanić Beverages je potencijalni kupac zadarske Maraske.

Prema neslužbenim informacijama, Stanić Beverages je potencijalni kupac zadarske Maraske. Radi se o vodećoj tvrtki za proizvodnju i distribuciju bezalkoholnih pića, osobito programa Juicy, kojeg su kupili od Todorića. Ta tvrtka u ekspanziji ima sjedište u Zagrebu, a  dio je Stanić grupe stacionirane u Splitu. Vlasnici su braća Stanić, podrijetlom iz susjedne BiH.

Na Zagrebačkoj burzi je objavljeno kako bjelovarski Koestlin, koji je dokapitalizacijom postao nominalni vlasnik zadarske Maraske, zajedno sa Saponiom prodaje većinski udio dionica od 53 posto. Pregovori su počeli s potencijalnim kupcem, a za informaciju tko će preuzeti Marasku, najstariju zadarsku tvornicu pića (u kojoj su se nekad pravile i čokolade), čeka se službena objava.

Maraska je svoju vlasničku adresu promijenila 2005. godine. Tada je Hypo Alpe-Adria banka objavila je da prodaje 80 posto vlasničkog udjela u zadarskoj tvrtki Maraski širokobriješkom tajkunu Mirku Grbešiću, odnosno njegovoj tvrtki Merkos. Hypo Alpe-Adria, koje također više nema, bila je vlasnik Maraske preko tvrtke Dalmatien Beteiligungsgesellschaft, regionalne tvrtke kćeri Hypo Alpe-Adria-Consultantsa.

Dvije godine ranije, kao vlasnik Maraske bit će upamćen kanadski biznismen austrijskog podrijetla Walter Wolf, koji svoju poduzetničku karijeru pod zaštitom te austrijske banke, nije dobro završio u Hrvatskoj. Ali cilj je postignut, iz portfelja Maraske izdvojena je građevina na ulazu u Gradsku luku, projekt hotela i luksuznih stanova, kojeg je jedna od tvrtki Zdenka Zrilića prodala Dogus grupi, a koja je u također u potrazi za kupcem.

Zašto se prodaje Maraska, ako financijski izvještaji pokazuju da posluje pozitivno? To pitanje ne može se nikome postaviti, a ponajmanje direktoru Stipi Bevandi, koji je zasjeo na mjesto potpredsjednika Gospodarskog vijeća zadarske komore. Lider je objavio kako od šest Grbešićevih tvrtki u Hrvatskoj ruže trenutačno ne cvjetaju u njih pet: Maraska je možda već našla novog vlasnika, Brodomerkur teško diše, Mepasova perspektiva nije jasna, Koestlin kasni s plaćanjem obveza bankama, a Saponiji pada prihod. Samo je Kandit iznimka, doznaje Lider.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA