Kultura

LIJEČNIK, PROFESOR I VOJNIK POSTAO I KNJIŽEVNIK

Dr. Boris Dželalija objavio roman o svom životu

Roman prati životni put siromašnog i pametnog dječaka Mislava iz Dalmatinske zagore, ispričan je u trećem licu, iako se može naslutiti da velikim dijelom govori o Dželalijinom životu

Zadarski ogranak Matice hrvatske i Matica hrvatska iz Zagreba objavili su roman zadarskog liječnika i sveučilišnoga profesora Borisa Dželalije "Gospodar svojih odluka". Roman prati životni put siromašnog i pametnog dječaka Mislava iz Dalmatinske zagore, ispričan je u trećem licu, iako se može naslutiti da velikim dijelom govori o Dželalijinom životu. O tome najbolje govori činjenica da Dželalija piše o djetinjstvu, školovanju, dolazsku u Zadar, ratu i poraću, te konačno borbi s novim pandemijskim virusom Covid 19.

Glavni lik romana aktivno od samih početaka sudjeluje u Domovinskom ratu, napominje recenzent Zlatko Begonja i dodaje kako je posebno vjerno njegovo svjedočenje o ratnim zbivanjima u mjestu Škabrnji. Ističe kako je tu kao hrvatski liječnik branitelj s ostalim suborcima proživljavao izrazito teške trenutke koji su napadima tzv. JNA i pratećih četnika doveli do okupacije i likvidacije brojnih mještana na vrlo okrutan način. Ratni put potom nastavlja na bojišnom polju za vrijeme operacije "Maslenica" i nakon toga u različitim oblicima sve do okončanja borbe za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Boris Dželalija rođen je 1955. godine u Ključu na Miljevcima kod Drniša. Nakon što je veliki dio svoje profesionalne karijere posvetio radu na zadarskoj Infektologiji prije nekoliko godina prešao je na Sveučilište u Zadru, ali je dijelom radnog vremena ostao vezan uz zadarsku bolnicu, aktivno sudjelujući u pripremi za borbu s koronavirusom. Nakon liječničke i vojne karijere, u kojoj je dosegao čin pričuvnoga pukovnika HV-a, te odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u humanitarnom i znanstvenom djelovanju, Dželalija je tako odnedavno u njoj otvorio novu stranicu.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA