SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713391200 AND gallery_id = 11453File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713391200, '11453', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Drama plus proslavila je radno Nagradu Grada s dvije premijere - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: ODIGRANO ZVJEZDANO DJETE I MIKROFIKCIJE

Drama plus proslavila je radno Nagradu Grada s dvije premijere

U tjednu kada je udruga Drama plus koju je osnovao i vodi Vinko Radovčić za izvanredna postignuća u kazališnoj umjetnosti dobila Nagradu Grada Zadra, oni su je proslavili i potvrdili s čak dvije premijere.

U tjednu kada je udruga Drama plus koju je osnovao i vodi Vinko Radovčić za izvanredna postignuća u kazališnoj umjetnosti dobila Nagradu Grada Zadra, oni su je proslavili i potvrdili s čak dvije premijere.

Iz četvrtog kazališnog programa pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac", Drama plus je u petak izbacila "Zvjezdano dijete", a dan poslije "Mikrofikcije". Obje premijere izvedene su u Kazalištu lutka.

Polaznici Male drame odigrali su "Zvjezdano dijete" makedonskog pisca Vane
Kosturanova. Predstava prati dječaka Zvjezdana koji živi tamo gdje je uvijek noć, među zvijezdama. Toliko silno voli zvijezde da ne želi da niti jedna padne i nestane, pa ih stoga odluči početi popravljati kako bi sijale vječno. U tom svom poduhvatu Zvjezdan je sam - jedino što ima njegove su zvijezde. No jedne će večeri ugledati zvijezdu kako pada te će ju krenuti slijediti...

Koreodrama "Zvjezdano dijete" govori o čovjekovoj potrebi za drugim, od trenutka kada dođemo na ovaj svijet, pa do trenutka kada ga napustimo. Govori o usamljenosti, istovremeno jednom od uzroka i simptoma druge vodeće

bolesti na svijetu o kojoj se kod nas još uvijek nedovoljno govori, o depresiji.

Koreodrama je jedan od oblika kazališne igre koja nastaje na sintezi različitih oblika izražavanja: pokretom, glazbom i riječju.

Autorski tim Drame plus upravo kroz tu kazališnu igru problematizira depresiju kod djece iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i uzroka te progovara o njoj, ističući dinamičan i neraskidiv odnos između pojedinca i njegove okoline.

U predstavi su igrali polaznici "Male drame": Tonči Ljubičić, Marija Harangozo, Nika Medić, Tončica Bajlo, Lovre Magazin, Karmen Marcelić, Luka Phanalasy, Nika Sofija Schaefer, Paula Čolo, Elodie Paleka, Šime Šalina, Petra Ćuković, Nela Matešić, Paulina Veskadiaga, Nika Košta, Helena Košta, Zara Juričin, Marija Trošelj, Ema Brcanija, Marita Mustać i Zan Sergej Habuš.

Kostimografkinja: Anita Goreta, redatelj, dramaturg i koreograf: Vinko Radovčić, scenograf: Luka Lang, odabir glazbe: Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate Petričević, kreativni producent: Domagoj Lindinger.

U subotu je odigrana druga premijera "Mikrofikcije", francuskog autora Régisa Jauffreta.

"Mikrofikcije" su predstava apokaliptičnih pripovjednih sprintova: kratkih urona u svijest običnih ljudi, njihovih zebnji, boli, bjesova, ushićenja, manija, delirija. U mahnitu ritmu pred očima nam defiliraju varijacije na temu svakodnevne drame postojanja, života uz sam rub ponora; nehajne koliko i okrutne skice međuljudskog nasilja i samoće, društva spektakla i pojedinačnih psihoza, razgolićenih do kosti i izvrnutih u komediju očaja.

Polaznici Velike drame publici su se direktno obraćali, a jedan od monologa, koji je aktualan s obzirom da je korona uvjetovala i pripremu i rad na tim predstavama, donosimo u cijelosti:

"Netko je preko noći odredio da se isprazne gledališta i naredio da se zatvore ona mjesta gdje smo živjeli, gdje smo se okupljali (svi zajedno) liječili svoje boli te slušali, u daljini, onaj posljednji skriveni mali prigušeni glas istine. Netko je, a vi ćete nam pomoći otkriti tko? Taj netko je zabranio i prekinuo sve naše snove, naše ideje i naša djela samo da bi nas zaštitio od nevidljivog neprijatelja te je u tu svrhu silovao, a zatim sa sjekirom do neprepoznatljivosti raskomadao Taliju. Mi smo u tom ratu nastradali i ostali razdvojeni, sami. U odgodi odrastanja mi smo se kriomice, isto kao i naši preci, nalazili u katakombama i nismo odustali.

Borili smo se u krtičnjaku i tražili istinu, mučili smo se i bezuvjetno davali da bi jednom, a braće i sestro, to je upravo došlo danas, stali ispred nevidljivog neprijatelja i napokon pronašli istinu. Sada, kada smo tu, jedni ispred drugih, vrijeme je da oživimo našu božicu i sve ostale mrtve bogove ovoga hrama i zaboravimo mrtvačko kazalište koje više ne postoji. Vrijeme je da se napokon susretnemo i progovorimo istinu koja nam je bila zabranjena, da skinemo zaštitne maske, da napokon otkrijemo svoja prava lica i budemo spremni izboriti se i predati istini na ovom
višetisućljetnom odru."

U predstavi su igrali polaznici "Velike drame": Vito Sikirić, Tomislav Šango, Tonka Klarin, Tonka Bušić, Matej Mitraković, Ana Antunović, Tijana Mandić, Nika Radetić, Anuška Priska Klapan, Donat Zausnigg, Ecija Tudorović, Gabrijela Šuljić, Iris Vicić, Lucija Jović i Luna Mikulec.

Redatelj i dramaturg: Vinko Radovčić, scenograf: Luka Lang, odabir glazbe:
Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate
Petričević, kreativni producent: Domagoj Lindinger

Premijera "Mikrofikcija" u produkciji Drame plus
Foto: Filip Brala
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA