Zadar

HND IMA PORUKU ZA LOKALNE MOĆNIKE

Dva slučaja iz Zadra pokazuju kakav je odnos prema medijima u Hrvatskoj

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva stiglo je danas u Zadar kako bi se u prostorijama Zadarskog lista sastalo s kolegama te uputilo snažnu poruku o važnosti slobodnih i neovisnih medija i novinara u lokalnim sredinama.

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva stiglo je danas u Zadar kako bi se u prostorijama Zadarskog lista sastalo s kolegama te uputilo snažnu poruku o važnosti slobodnih i neovisnih medija i novinara u lokalnim sredinama.

- Novinari su izloženi pritiscima, prijetnjama pa i fizičkim napadima. U naših osam zahtjeva, koje smo prezentirali tijekom prosvjeda "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", jedna od stvari na koju posebno upozoravamo jest utjecaj lokalnih šerifa i moćnika te njihovo zlostavljanje medija. Puno je teže biti novinar u mjestima izvan Zagreba, poput Zadra... Želimo poručiti lokalnim moćnicima da nećemo ostaviti na cjedilu svoje kolege i da ćemo sve njihove probleme internacionalizirati, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko osvrnuvši se na slučaj napada na zadarskog novinara Hrvoja Bajlo koji je nazočio današnjoj konferenciji za medije.

Zovko je presudu Općinskog suda u Zadru, koji je Jakova Suraća osudio na uvjetnu kaznu, ocijenio sramotnom.

- Cijela ta priča pokazuje da sustav zaštite i sigurnosti novinara ne funkcionira, istaknuo je Zovko.

Nadovezala se i novinarka Elizabeta Gojan ističući kako je taj slučaj skandalozan. Nju je više od presude šokirala retorika osuđenika nakon izricanja presude.

- Ne smije se dogoditi da Bajlo odustane od novinarstva jer ga se tuče, a sudovi tako presuđuju. To bi bio kraj naš svih, poručila je Gojan ističući kako ovakvi slučajevi i ostali problem u novinarstvu, poput imenovanja politički podobnih urednika u pojedinim medijima, vode do autocenzure. Novinari moraju ostati glas javnosti, istaknula je članica HND-a.

Maja Sever je kao potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva istaknula kako je novinarstvo važna karika u društvu koju se mora braniti.

- Lako je vikati "Ne damo novinarstvo" kad ti nije ugrožena egzistencija ili sigurnost, čega smo vrlo često svjedoci u manjim sredinama. No mi smo spremni boriti se s vama za novinarstvo kakvo bi trebalo biti - etično, profesionalno i neovisno od svih silnih političkih i ostalih pritisaka.

Veronika Rešković podsjetila je na drugi slučaj iz Zadra kao svojevrsni presedan za Hrvatsku. Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u korist Narodnog lista koji se žalio na presude Općinskog suda u Benkovcu, Županijskog suda u Splitu, ali i Ustavnog suda, kojim su sucu Borisu Babiću zbog teksta iz 2008. godine morali isplatiti 50 tisuća kuna novčane odštete.

- Nije slučajno da se presuda odnosi upravo na Zadar, to zorno prikazuje koliki su pritisci na novinare ne samo od lokalnih političkih moćnika, tajkuna i tzv. poduzetnika, već i od onih koji bi trebali štititi novinare, a to je sudstvo. Nesrazmjerno je puno tužbi prema novinarima. Takve odštete mogu uništiti medij i dovesti do autocenzure. Zanimljivo je da Ured zastupnika RH pred Europskim sudom u punih pola godine nije preveo presudu i dostavio je domaćim sudovima, upozorila je Rešković.

Članovi HND-a upozorili su i na izjave vladajućih koji tvrde kako u Hrvatskoj nema medijske cenzure. Jedan od glavnih problema je nedostatak osude nasilja na svim razinama, istaknuli su.

- Hipotetski govoreći, da sam ja visokopozicionirani političar na državnoj razini, primjerice pomoćnik glavnog tajnika stranke, a na lokalnoj razini sam toliko moćan da me zovu "bog i batina", kad bi netko nekoga premlatio govoreći da to radi u moje ime, ja bih ustao i glasno rekao: "Dosta, ni u čije ime se nikoga ne smije mlatiti na ulici, pogotovo ne novinare." Kad bih šutio, značilo da bih da se s time slažem, da u tome participiram ili da čak sudjelujem u organiziranju takvih kaznenih djela. Kada se o nasilju šuti i pravi se da u Hrvatskoj nema cenzure, kao što nam to bahatom izjavom poručuje premijer Andrej Plenković, a istodobno se na ulici mlate novinari i tuži ih za debele novčane odštete, to znači da nešto ne valja, poručio je Branko Mijić, jedno od poznatih novinarskih lica koje je danas u Zadru održalo konferenciji za medije.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA