Zadar

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA GRADSKOG VIJEĆA

Enio Meštrović razgovarat će s Erlićem, ali ne o koaliciji njegove liste s HDZ-om

Za razliku od Županijske skupštine za koju će HDZ s relativnom većinom vijećničkih mandata dogovoriti koaliciju, razgovori za konstituiranje Gradskog vijeća neće rezultirati političkom suradnjom.

Za razliku od Županijske skupštine za koju će HDZ s relativnom većinom vijećničkih mandata dogovoriti koaliciju, razgovori za konstituiranje Gradskog vijeća neće rezultirati političkom suradnjom.  Koalicija HDZ-a ima relativnu većinu mandata vijećnika i tako će ostati, sudeći prema izjavi Božidara Kalmete.

- Mi nemamo i nećemo imati apsolutnu većinu u Vijeću, kazao je Kalmeta, što znači da se prekida s dosadašnjom praksom u kojoj su u dosadašnjim postizbornim pregovorima profitirali HSLS Stanka Zrilića i tzv. Nezavisna lista Dražena Grgurovića. Sindrom „Renate Peroš" je nešto sasvim drugo što će biti zabilježeno u politološkoj praksi i povijesti gradske vlasti Zadra.

Kalmeta kao i Šime Erlić, predsjednik GO HDZ-a, žele reći kako su oni spremni za promjene na koje im je ukazala volja birača i kako žele skinuti stigmu koju nose kao oni koji „kupuju" mandate. Na Erlićev poziv za razgovor dobili smo i objavili reakcije Daniela Radete i Ante Rubeše, u kojima kažu da oni nisu na to spremni ali i da imaju svoje uvjete.

Koalicija HDZ-a, prema riječima Erlića, poslala je poruku da su otvoreni za konstruktivni razgovor oko formiranja Gradskog vijeća. To podrazumijeva formiranje odbora vijećnika koji razmatraju sve predložene točke dnevnog reda iz gradske uprave te očekuju podršku za rješenje koja će nuditi HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić.

Pitanje predsjednika Gradskog vijeća svakako je ključna stvar o kojoj će Šime Erlić razgovarati s Eniom Meštrovićem koji je sa svojom listom osvojio 7 mandata.
Meštrović nam je jutros rekao kako će razgovarati s Erlićem kao i sa SDP-om oko formiranja Gradskog vijeća. - To sigurno neće biti razgovori oko koalicije, koja ne dolazi u obzir, istaknuo je Meštrović. On je uvjerenja kako netko s njegove liste mora biti predsjednik Gradskog vijeća, a za sada je Meštrović istaknuti kandidat.

Hoće li se to mjesto dogovoriti prije sjednice Gradskog vijeća ili će se na samoj sjednici glasati za kandidate kojih može biti dva ili čak tri, to je još uvijek na razini gatanja. Sastav Gradskog vijeća ima tri bloka ili tri otoka vijećnika, a „kako graditi most kad druge obale nema" (stih Miljenka Mandže, op.a) ili će biti.

PRIKAŽI KOMENTARE (35)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA