Sport

JEDRILIČARI U SAMOIZOLACIJI ČEKAJU BOLJI VJETAR

Fantela nije iznenađen, Šime i Igor zadovoljni odgodom OI

Edo Fantela, izbornik Hrvatskog jedriličarskog saveza i trener zadarskih zlatnih olimpijaca nije iznenađen odlukom o odgodi Olimpijskih igara u Japanu za godinu dana.

ZADAR- Edo Fantela, izbornik Hrvatskog jedriličarskog saveza i trener zadarskih zlatnih olimpijaca, nije iznenađen odlukom o odgodi Olimpijskih igara u Japanu za godinu dana.

- Na žalost, već za vrijeme Svjetskog prvenstva u Australiji, kada nisu došli kineski jedriličari, znao sam da se nešto loše valja iza brda. To je bio početak, a nadam se da će do kraja godine koronavirus biti pod kontrolom. Odgoda je sigurno najbolje rješenje za svih, organizatore, publiku, a osobito za sportaše. Naša jedriličarska sezona do otkazane regate u Palma de Mallorci početkom ovog mjeseca, bila je u punom pogonu, a za mjesc dana bi se znali svi putnici za Tokyo 2020. Već smo obavili glavninu logistike za olimpijsku regatu koja se održava u Enoshimi. Izrađen je specijalni kontejner kojim bi transportirali jedrilice za Japan, kupljeni su novi gumenjaci, jedrilice i formirana je prateća ekipa logistike za jedriličare, ali što je tu je, kaže Fantela.

Sada se, prema riječima izbornika HJS-a, moraju prilagoditi novonstaloj situaciji.

- Potrebno je organizirati treninge na moru i kopnu na najbolji mogući način, prvenstveno štiteći zdravlje sportaša i svih oko njih. U idućim mjesecima najvažnije je ostati zdrav i izbjeći bolest, ali i samoizolaciju i karantenu. Samodisciplina je presudna, ističe Fantela koji predvodi olimpijski tim od četvero jedriličara u tri klase, i potencijalne olimpijce u još pet klasa koji su u travnju trebali jedriti kvalifikacije u Genovi. Do 1. lipnja su otkazana sva jedriličarska natjecanja i za sada nema nikakvih informacija iz World Sailing  (Međunarodne jedriličarske organizacije), navodi izbornik Fantela.  

Među prvim hrvatskim sportašima koji su se kvalificirali za Olimpijadu, bili su Šime i Mihovil Fantela.

- Odgoda Olimpijskih igara je dobra odluka. Meni osobno nije žao jer ćemo dobiti ekstra godinu. Miho i ja smo kasnije krenuli, pa ćemo sada vjerujem nakupiti više treninga u pripremama i za samu olimpijsku regatu u Japanu.

Ovo je sigurno prilika da zlatni olimpijac Igor Marenić, koji je prešao u novu klasu Nacra 17 s Anđelom de Micheli Vitturi, ode na još jednu Olimpijadu. 

- To je jedina moguća odluka. Meni osobno daje više vremena i izgleda da se Anđela i ja kvalificiramo na OI, zadovoljan je Igor Marenić, makar i u samoizolaciji koja ovog vikenda završava njemu kao i cijeloj ekipi zadarskih jedriličara i trenera koji su se prije 10-ak dana vratili Iz Španjolske. Među njima su jedriličarke Uskoka, Enia Ninčević i Michala de Micheli Vitturi, koje su također u igri za jednu vizu prema Tokyu.

 

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA