Kultura

ŠALJIVA PRIČA O OKLADI

Filatelističke zanimljivosti: Dante o umjetnosti i prirodi

Dante se prepirao sa svojim prijateljem o tome je li moćnija umjetnost ili priroda

Jedna serija poštanskih maraka Vatikana iz 1956. godine posvećena obilježavanju 700. obljetnice Danteova rođenja podsjetila me na jednu zanimljivu priču. Brojne su definicije umjetnosti. Tolstoj je jednom rekao: "Umjetnost je ono što pomaže drugim ljudima da iskuse i dožive ono što smo i sami doživjeli u prošlosti", dok je za rimskog filozofa Seneku "sva umjetnost samo imitacija prirode." A što je o umjetnosti i prirodi mislio slavni talijanski renesansni pjesnik Dante Alighieri (1265 - 1321) koji se proslavio svojim besmrtnim djelom "Božanstvena komedija" ("La Divina Commedia"), pokazuje i ova pomalo šaljiva priča.

Dante se prepirao sa svojim prijateljem o tome je li moćnija umjetnost ili priroda. Dante je tvrdio da je umjetnost moćnija od prirode; prijatelj mu protivno. Dante se pozove na svoju uvježbanu mačku, koju je on naučio da mu među šapama drži svijeću pri čitanju, i doista je mačka znala divno obavljati taj posao. Prijatelj pristane na pokušaj, ali prije potajno donese dva živa miša u kutijici, i čim je mačka goruću svijeću namjestila, on otvori kutiju, a miševi se razbježe po sobi. Mačka se obazre, bezobzirno baci svoju svijeću i, slijedeći svoj prirodni nagon, stane progoniti svoje žrtve. Tako je Dante izgubio okladu i morao priznati da je priroda moćnija od umjetnosti. Čini se da je ugledni Seneka, rimski filozof, pisac i savjetnik cara Nerona, bio u pravu kad je o umjetnosti i prirodi rekao ono što je rekao.

Na ovoj lijepo dizajniranoj spomen - omotnici iz 1965. godine posvećenoj obilježavanju 700. obljetnice Danteova rođenja, prva marka u nizu prikazuje Dantea s Rafaelove freske u Apostolskoj palači u Vatikanu, dok se ostale tri temelje na ilustracijama talijanskog slikara Botticellija; prva prikazuje Danteov susret s leopardom, lavom i vukom na ulazu u Pakao, druga Dantea i Virgilija podno brda na ulazu u Čistilište, a treća Dantea i Beatrice u Raju

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA