Kultura

PRIČA IZA MARKE

Filatelističke zanimljivosti: Tužna slika

Možda još nije bilo tužnije slike na nekoj poštanskoj marki od one koja se pojavila na "osmici" (8 centi) koju su građani Dalassa u Teksasu mogli kupiti 5. listopada 1971. na glavnoj pošti.

Možda još nije bilo tužnije slike na nekoj poštanskoj marki od one koja se pojavila na "osmici" (8 centi) koju su građani Dalassa u Teksasu mogli kupiti 5. listopada 1971. na glavnoj pošti. Na marki je prikazan crtež mlade dugokose djevojke u trapericama na zvono koja sjedi na zemlji, glava joj je u naručju, a ona kao da bezglasno zapomaže, odajući očaj. Iako je do danas izdano bezbroj poštanskih marka na temu borbe protiv droge (ponajviše s prikazom kostura ili mrtvačke glave), mislim da neću ni malo pretjerati ako kažem da je rijetko koji umjetnik na nekoj poštanskoj marki tako realno prikazao okrutnost zbilje kao prije 50 godina mladi američki grafički umjetnik Miggs Borroughs (26), šaljući na taj način poruku "Prevent drug abuse" ("Spriječite zlouporabu droga") koja piše iznad glave crnokose djevojke.

Miggs i Mimi Burroughs danas

Pozirala mu je Mimi Orkin, 23-godišnja modna umjetnica i njegova djevojka, a kasnije supruga. "Trebala sam izgledati us..no", rekla je Mimi, podsjetivši da je to bio glumački podvig, jer ni ona ni njezin Miggs nikada nisu koristili drogu. Bila je to utopijska poruka, jer je porast narkomanije u SAD i dan danas nezaustavljiv, a rat protiv droga, započet za vrijeme predsjednika Richarda Nixona, pokazao se neuspješan.

Borroughsu je za dizajn marke (koja je tiskana u 139 milijuna primjeraka) dobio sasvim pristojnih 1000 dolara, a dobio je i "vjerodostojnost", jer je ubrzo dobio posao dizajniranja naslovnica časopisa Time. No ubrzo mu je zabranjeno dizajniranje poštanskih maraka SAD-a, jer je na poštanskoj marki prikazao živu osobu. U to vrijeme osoba je morala biti mrtva najmanje 10 godina prije nego što postane podobna za prikazivanje na poštanskoj marki. Burroughs je uoči izdavanja marke dao intervju za National Stamp News, u kojem je spomenuo svoju tadašnju djevojku kao model. Tako je izgubio posao na kojemu je mogao i te kako dobro zarađivati.

Od 2018. u SAD vrijedi novo pravilo prema kojem se na poštanskoj marki osoba može prikazati tri godine nakon smrti. Izuzetak su američki predsjednici koji se mogu prikazati i ranije, ali ne za života. Trenutno je na "čekanju" petero bivših predsjednika SAD: Jimmy Carter (97), George W. Bush (75), Bill Clinton (75), Barack Obama (60), Donald Trump (75) i aktualni 46. po redu predsjednik SAD-a Joe Biden kojemu je tek 79.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA