Biznis

JOŠ JEDNO IZNENAĐENJE MEĐU PERJANICAMA

FINA uvrstila SAS Vektor u stečaju među najbolje zadarske tvrtke

Povodom Dana grada Zadra, Financijska agencija objavila je rezultate poslovanja poduzetnika Velikog urbanog područja Zadar i Zadarske županije.

Povodom Dana grada Zadra, Financijska agencija objavila je rezultate poslovanja poduzetnika Velikog urbanog područja Zadar i Zadarske županije. 

Velikim urbanim područjem Zadar obuhvaćeno je 13 općina Zadarske županije te gradovi Zadar i Nin, u kojima je u 2018. godini bilo sjedište 3.542 poduzetnika s 19.484 zaposlenih, što je prosječno 5,5 zaposlenih po poduzetniku.

Kao uspješne zadarske perjanice FINA je ponovno istaknula tvrtke Aluflexpack Novi, Tankerska plovidba te Turisthotel, a iznenađenje je da je njihova statistika među najbolje poduzetnike uvrstila i SAS Vektor, brodograditelja koji je od 2017. godine u stečaju. 

- Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici općine Poličnik, s 1,2 milijuna kuna, dok je među poduzetnicima navedene općine po produktivnosti prvi SAS-VEKTOR d.d. u stečaju s 8 milijuna kuna po zaposlenom, javljaju iz FINA-e kojoj u analizi očito nije bitan stečajni postupak čije je vođenje nedavno, nakon smrti upraviteljice Edite Đurkin iz Osijeka, preuzeo Josip Jadran Sekso. 

U izvještaju povodom Dana grada Zadra istaknut je uspjeh još jedne tvrtke, široj javnosti relativno nepoznate. Na razini Velikog urbanog područja Zadar najveću produktivnost (prihod po zaposlenom) ostvarilo društvo AGILE ZADAR d.o.o. iz Zadra s 32,5 milijuna kuna, javili su iz FINA-e. Riječ je o tvrtki u vlasništvu istoimene češke firme, registriranoj u Sukošanu za kupnju i prodaju vlastitih nekretnina. 

Iz analize FINA-e još proizlazi kako je najviše poduzetnika s područja Zadra (2.755), a najmanji je broj poduzetnika u općini Galovac (5). Poduzetnici sa sjedištem na prostoru obuhvaćenim Velikim urbanim područjem Zadar ostvarili su u 2018. godini ukupan prihod u iznosu 11,4 milijarde kuna te ukupne rashode u iznosu od 11,1 milijardu kuna. Ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 242,2 milijuna kuna što je za 40,4% manje u odnosu na 2017. godinu (406,8 milijuna kuna). Poduzetnici sa sjedištem u Zadru prvi su među poduzetnicima s područja Velikog urbanog područja Zadar s tim da je njihov udio u broju poduzetnika 77,8%, u broju zaposlenih 79,5%, u ukupnim prihodima 73,5%, u dobiti razdoblja 78,2%, u gubitku razdoblja 92,2%, a u neto dobiti 46,3%. 

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra u 2018. godini iznosila je 5.130 kuna, što je 2,4% više u odnosu na prethodnu godinu, 2,1% više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika u Zadarskoj županiji (5.027 kuna) te 8,1% manje u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.584 kuna).

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA