SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 9577File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '9577', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Arheološka istraživanja došla i do trećeg bunara - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

POTVRDA POVIJESNIH SPOZNAJA

FOTO: Arheološka istraživanja došla i do trećeg bunara

Preliminarna arheološka istraživanja, koja se provode zbog izrade projekta uređenja Trga tri bunara došla su do trećeg bunara.

ZADAR- Preliminarna arheološka istraživanja, koja se provode zbog izrade projekta uređenja Trga tri bunara došla su do trećeg bunara.

Lokalitet oko prva dva bunara je istražen, dokumentiran i zakopan. Oko trećeg bunara tek se kopa područje na kojem će se provesti istraživanje koje je Grad Zadar povjerio specijaliziranoj tvrtki Delmat Galiot. Nakon što je uz prvi bunar otkriveno postolje s dvije stepenice, drugi bunar je imao samo jednu. Pretpostavlja se da je područje druge stepenice zatrpano za vrijeme talijanske vlasti, iza 1. svjetskog rata, kazala nam je zamjenica voditelja istraživanja Biljana Lovrić, arheologinja iz Zadra.. Ona nam je pokazala otvor u kojem je bila pumpa, česma, ili kako god se zvalo ručno crpljenje vode. To sve je već vidljivo i na trećem bunaru.

Povijesno je poznato kako su dva bunara iskopana u 16. stoljeću, dok je prvi, koji je istražen iz 18. stoljeća. U 17. stoljeću su se mijenjale i krune na dva starija bunara. Ipak kruna prvog bunara je daleko više oštećena zbog korijena stabla platane koje se podvuklo pod postolje. Zbog toga je i istraživanje duže trajalo, dok za druga dva bunara ono ide brže.

- Ako vrijeme posluži, idućeg tjedna bi moglo biti završeno, najavila je arheologinja Biljana Lovrić, ponosna na ekipu koja radi udarnički. Sva tri bunara su bila na razini dubljoj za 60 centimetara nego li danas. Na toj razini nađeni su i ostaci kaldrme, betonske ploče iz 18. Stoljeća.

Arheološka istraživanja na trećem od Tri bunara
Foto: 057info
PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA