SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714082400 AND gallery_id = 7599File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714082400, '7599', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Biciklisti oživjeli Mandrinu stazu nakon četiri godine - Vijest - 057info - Zadar

Sport

ADRENALIN NA ŽMIRIĆIMA

FOTO: Biciklisti oživjeli Mandrinu stazu nakon četiri godine

Po prekrasnom vremenu u nedjelju je u Zadru na predjelu Streljane Žmirići održana je 3. rekreativna Brdsko-biciklistička utrka XCO "Mandrina Staza 2018" koju su nakon četiri godine pauze rehabilitirali fantastični pojedinci koji žive za brdski-biciklizam i prirodu koja okružuje grad Zadar.

U nedjelju je na predjelu Streljane Žmirići u Zadru održana 3. rekreativna Brdsko-biciklistička utrka XCO "Mandrina Staza 2018" koju su nakon četiri godine pauze rehabilitirali pojedinci koji žive za brdski-biciklizam i prirodu koja okružuje grad Zadar. 

"Mandrina staza" je sinonim za pasionirane avanturiste, bicikliste i ljude koji vole prirodu jer održavajući stazu prohodnom, "živom", čisteći ju, četiri godine nakon zadnje održane utrke može samo netko tko vjeruje u suživot prirode i čovjeka. Dragan Lisica Mandre je znao da će se biciklisti vratiti na stazu. Na dan kad je na stazu izašlo šezdedesetak natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske koji su se natjecali u četiri kategorije, on je bio najsretniji čovjek. Ipak za potpuno oživljavanje staze u današnjem formatu dužine 7 km najveću zaslugu ima gospodin Romeo Fanitina koji je samo svojim entuzijazmom i svojim resursima učinio da se današnja utrka održi. On je povezao sve sadržaje u jednu prekrasnu priču. Fantastična tehnički zahtjevna staza koja od svakog natjecatelja zahtjeva maksimalnu koncentraciju i maksimalan napor, tehničkom podrškom Štoperice, objektivom Denisa Peroša, odrađenim satima na stazi E-bike Zadar te naposljetku Brdsko-biciklističkom klubu Pakoštane koji se ponudio da iskoristi svoje resurse, svoju ljubav prema biciklizmu i službeno bude organizator utrke na Žmirićima učinili su da nedjelja završi na najbolji način, proglašenjem najboljih natjecatelja u kategorijama djeca, žene, kategorije rekreacija i sport.

U kategoriji djece najbolje vrijeme 1:00:00 imao je Petar Bašić (BK Kamešnica- Otok), drugi je bio domaći Vjeko Fantina s vremenom od 1:03:18 iz Orlovog Kruga - Vodice, a treći David Brajko s vremenom 1:15:11.

Najbrže natjecateljice su ovaj put pokazale da se itekako znaju nositi s teškom stazom i muškom konkurencijom te su tri najbrže cure završili s odličnim vremenima nedugo nakon najboljih rekreativaca. Najbrža cura danas je ipak bila povratnica na staze Tanja Barišić ( BBK Orlov krug - Vodice) koja je 14 km savladala za 1:07:08. Druga je bila mlada Nikolina Samirić iz BK AKS - Stankovci s vremenom 1:14:00, dok je broncu ponijela kući članica BBK Pakoštane Marina Kazija s vremenom 1:18:06. Ostaje žal što nismo imali prilike gledati dvije trenutno najbolje domaće cure Karmen Škiljić ( BBK Pakoštane) koja je u to vrijeme nastupila na državnom prvenstvu u ciklokrosu u Puli i Maju Perinović, Zadranku, biciklisticu godine na svojoj domaćoj stazi.

Najbrojnija kategorija danas je bila rekreativna u kojoj se vozilo također dva kruga (14 km) te su najviše razloga za slavlje imali članovi BBK Pakoštane koji su osvoji drugo,treće, četvrto,peto i šesto mjesto. Ipak pobjedu je odnio Marin Šušić s vremenom od 00:59:10. Drugi je bio Josip Žitković 00:59:24 i Matija Pavlović 1:00:10 obojica iz BBK Pakoštane.

Kategorija Sport koja se vozila tri kruga (21 km) nije bila najbrojnija, ali ekvivalent kvalitete, iskustva i biciklističkog priznanja je rezultiralo time da smo gledali vrhunski biciklizam u režiji trenutno najboljih vozača Zimske lige Dalmacije. Titulu najbržeg u kategoriji Sport je ponio Ivica Mesarić iz BBK Orlov Krug - Vodice koji je tri kruga prošao za 1:13:56, drugi je ciljem prošao Tonko Juras također iz Orlovog Kruga s vremenom od 1:14:06 i treći Ivica Bašić iz BK Kamešnica s zaostatkom od dvije minute za drugoplasiranim.

Nagrade su podijeljene na lokaciji Strelišta Žmirići te se ovom prilikom zahvaljujemo članovima SK "Lovac" te njihovom predsjedniku Danijelu Telesmaniću na gostoprimstvu ali i potpori i podrški u organizaciji. Nagradu za ukupno najbržeg također je otišla u ruke Ivice Mesarića. Simbolične nagrade su dobili Luka Jakovljević (BBK Pakoštane) koji je s svojih 70 godina bio najstariji natjecatelj ali i jedan od onih koji je neumorno radio na uređenju staze i svojim primjerom pokazao da entuzijazam ne jenjava s godinama. 

Najmlađi natjecatelj je bio Vjeko Fantina s 13 godina iz BBK Orlov krug.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju sponzorima koji su omogućili održavanje utrke:

Radio 057, Tvornica kruha Zadar, Restoran San Antonio,TZ Grada Zadra, Zadarska županija, "Orca"obrt za trgovinu i usluge,Master Max d.o.o.,Tiskara Baričević,Supra Yacht d.o.o.,Tomislav Marić,Ivanu Radakoviću(na Plitvičkim štrudlama),Denis Peroš(na sportskim fotografijama),Anita Bogdanović i Marina Fržop (HBS sutkinje),Željko Perica(administrator XCZLD),simpatičnim ženama na kolačima,lijepoj Marini(na dodjeli medalja) i ostalim volonterima i redarima.Velika zahvala ide pripadnicima HGSS-a na pravovremenoj intervenciji nakon lakšeg pada jednog natjecetalja.

- Za kraj ostaje žal za izostankom zadarskih biciklističkih klubova koji nisu prepoznali na nijedan način mogućnost promocije boja svojeg dresa, ali i Zadra kao biciklističke destinacije u sve popularnijem cikloturizmu. Zahvaljujemo još jednom svima koji su danas došli na Mandrinu stazu, odvozili dobru utrku, uživali uz jelo i piće te se nadamo da ćemo sljedeće godine uvrstiti stazu u natjecateljski kalendar rekreativne Zimske lige Dalmacije, poručuju organizatori uz posebnu zahvalu predsjedniku SK Lovac Danijelu Telesmaniću dodajući kako se bez njegove pomoći utrka ne bi održala.

 

Mandrina staza 2018.
Foto: Denis Peroš
PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA