SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 9989File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '9989', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Dukić se pohvalio Plenkoviću s ladicama punima razvojnih projekata Zadra - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

PREMIJER S MINISTRIMA U OBILASKU

FOTO: Dukić se pohvalio Plenkoviću s ladicama punima razvojnih projekata Zadra

Nakon uručenja potpisivanja ugovora teških 135 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković obišao je gradilište na Muraju te zgradu stare Tehničke škole.

Nakon potpisivanja ugovora teških 135 milijuna kuna, premijer Andrej Plenković obišao je gradilište na Muraju te zgradu stare Tehničke škole, za čiju je obnovu danas Sveučilište u Zadru dobilo 26 bespovratnih od ukupno 34 milijuna kuna.

S radovima na uređenju šetnice na zadarskim bedemima, Plenkovića je upoznao Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove. Prema riječima resornog ministra Marka Pavića, njegov odjel je praktički konzumirao cijelu omotnicu zadarskog ITU mehanizma, u čemu je Grad Zadar najuspješniji u Hrvatskoj.

U projekt obnove stare Tehničke škole premijera je pak uputila rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, no na njegovo pitanje o kvadraturi zgrade nitko od prisutnih u tom trenutku nije imao odgovor. Obnovom derutne zgrade u centru grada riješit će se problem nedostatka prostora za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživački rad.

Danas je dodijeljen i ugovor za razvoj i implementaciju inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukciju prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom, vrijedan ukupno 35 milijuna kuna. Iza dugog naziva stoji proširenje Ulice Franje Tuđmana kao trenutno najopterećenije gradske prometnice. Kako je objasnio gradonačelnik Branko Dukić, istodobno će se ugraditi do sada nepostojeći sustavi za autobusni prijevoz, te koridor biciklističke staze od Ulice Ante Starčevića prema Ninu.

Konačno se kreće i s dugonajavljivanim projektom Poduzetničke zone Crno. Projekt će rezultirati izgrađenom komunalnom infrastrukturom, čime će se stvoriti uvjeti za privlačenje investitora u zonu.

Jedan od potpisnika ugovora u gradskoj vijećnici bio je i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Mladen Pešić. MCPA je nositelj projekta obnove bivše crkve i samostana sv. Nikole u kojem će se prenamijeniti pet prostornih jedinica. Na površini od 1.264,82 m2 uredit će se prostori za seminare, izložbe, predavanja, koncerte, urede, suvenirnicu i knjižaru novonastalog kompleksa.

Svi ovi projekti, naglasio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, nastavak su ranijih projekata. No jedan danas nije bio na stolu, otkrio je Dukić.

- Ali bit će spreman za 10-ak dana. Riječ je novom poduzetničkom inkubatoru (kod bivšeg Mercatora) planiranom na dvije etaže s ukupno 2.000 m2, s velikim coworking prostorom te ukupno 100 radnih mjesta. Svi navedeni sadržaji uskoro će postati dom za brojne poduzetnike, poručio je Dukić zahvaljujući na trudu djelatnicima koji su radili na realizaciji EU projekata. Zbog epidemiološke preporuke, oni nisu mogli biti s državnim vrhom danas u vijećnici.

- Ponosan sam što imamo takve ljude. Spremni smo za sljedeću programsku shemu, od 2021. do 2027. godine. Naše ladice su pune razvojnih projekata i bila bi šteta sutra prekinuti ubrzani razvojni proces grada Zadra, poručio je Dukić.

Nakon kratkog obilaska centra Zadra, Plenković se uputio na stranački sastanak na Višnjiku, a potom i u Šibenik, kao drugu stanicu ture po Dalmaciji.

 

Plenković prošetao Zadrom s "darovima"
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (20)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA