SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713477600 AND gallery_id = 9689File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713477600, '9689', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Modernost u Bibinjama - jedinstvena arhitektura obiteljske kuće u Hrvatskoj - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

DJELO ARHITEKTA VIKTORA VREČKA S ADRESOM U ZADRU

FOTO: Modernost u Bibinjama - jedinstvena arhitektura obiteljske kuće u Hrvatskoj

Prošlog ljeta useljena obiteljska kuća na Punta Rožici ne samo da je ukras Bibinja već je i ugodan dom investitora tog jedinstvenog arhitektonskog djela.

Prošlog ljeta useljena obiteljska kuća na Punta Rožici ne samo da je ukras Bibinja, već je i ugodan dom investitora tog jedinstvenog arhitektonskog djela. Njega potpisuje arhitekt Viktor Vrečko s timom iz svog studija VVA Architects kojeg je otvorio u Zadru nakon rada u Londonu i kod jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata, Normana Fostera.

Posao na projektiranju i vođenju građenja obiteljske kuće u Bibinjama trajao je tri godine. Sam Vrečko je na gradilištu prodvodio i po 16 sati dnevno.

- Bibinjci su mi govorili da sam već 40 posto njihov, anegdotalno će arhitekt o odnosu svog djela s lokalnom zajednicom.

- Stvorili smo kuću koja je dodana vrijednost, a nismo napravili štetu. To nam je jako važno, ističe arhitekt Vrečko na naš upit o odjeku kojeg imaju na svoju arhitekturu. U početku je bilo komentara na čeličnu konstrukciju, ali su s vremenom prihvatili modernost koja sad krasi Bibinje. Rezultat svega je najkomplesniji objekt u sferi obiteljskih kuća do sada poznat u Hrvatskoj. Konstruktivni dio kuće je u zraku.

- To je tzv. konzola koju smo koristili kako bi dobili na volumenu i što više sačuvali postojeći okoliš, autohtono zelenilo u kojeg je kuća uklopljena. Arhitektonskim projektom na lokaciji uz more postigli smo to da more dovučemo u dnevni boravak preko panoramske staklene stjenke. Ona se preko dana zasjeni, a izvana je zaštitićena automatskim žaluzinama, navodi autor obiteljske kuće.
U kući se ne živi cijelu godinu, ali je namijenjena za 14 članova obitelji investitora koji žive i rade u Njemačkoj.

Zanimljivost i začudnost je kako su oni istodobno gradili kuću u Njemačkoj, a da se za ovu u Bibinjama znatno manje čekalo na građevinsku dozvolu. Nešto što bi vjerojatno bilo u korist njemačkog iskustva su izvođači radova.

- To je bilo najveći izazov izvesti nesvakidašnji projekt kuće. Ali je bilo i onih koji su iznenadili svojom stručnošću i profesinalnošću posla kao što je Stolarija Krekić i Bazeni Ivano sa zadarskog područja. Zagrebački Bessen je vrhunski izveo spiralno stepenište s helix konstrukcijom, dok je zadarski inženjer elektrotehnike Lucijano Ćustić bio odličan suradnik koji je nadzirao elektriku projekta. Za izolaciju smo angažirali Lepoglavski Aquaexpert, nabraja autor kuće u kojoj ne nedostaje najnovijih tehnoloških rješenja.

No, najvažnije od svega je da je kuća lijep, ugodan i funkcionalan prostor onima za koje je i građen. Na naš upit hoće li je nominirati za nagradu struke, arhitekt Viktor Vrečko nam je rekao kako očekuje da ih sama struka prepozna.

- Ne zato što su samozatajni, već stoga što je ta kuća vrijedna promocije kao jedinstveno arhitektonsko djelo s potpisom konstrukcije i interijera.

Iako su investitori poznati i u Općini Bibinje za njih imaju sve riječi hvale, arhitekt Vrečko ih ne otkriva, ali ih ističe kao poželjne partnere u procesu stvaranja kuće koja je ipak njihov dom.

Arhitektonski ukras Bibinja
Foto:

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA