Zadar

OBRANA VJERUJE DA JE SVE POLICIJSKA NAMJEŠTALJKA

FOTO Mršić povezao Grdovića s napadima na njegovu obitelj: "Noćima ne spavam"

Šef zadarske krim policije Bore Mršić prepričao je jučer na Općinskom sudu u Zadru događaj koji se ispred sudnice odvio 28. listopada kada je Nino Grdović, koji je tada čekao suđenje za bombaške napade na sjedište PU zadarske, priveden zbog prijetnje zadarskom policajcu.

Šef zadarske krim policije Bore Mršić prepričao je jučer na Općinskom sudu u Zadru događaj koji se odvio ispred sudnice 28. listopada kada je Nino Grdović, koji je tada čekao suđenje za bombaške napade na sjedište PU zadarske, priveden zbog prijetnje visokorangiranom zadarskom policajcu.

- Uvijek imam dosta obveza, pa kad se krećem po zatvorenim prostorima najčešće gledam u mobitel i odgovaram na poruke. Najedanput sam čuo vrlo glasan, prijeteći glas: „Što je Bore, došao si ga opet nagovarati na sranja. Ako ćete raditi sranja, imat ćete sranja. Jaki ste kad ste u službi, a kad odete u mirovinu, onda ste pičke, govna bukovačka". Okrenuo sam se kod prvih riječi i prepoznao Grdovića. Dok je to govorio, cijelo vrijeme je pokazivao agresivnost, gestikulirao rukama i tijelom. Njegov odvjetnik Siniša Katuša ga je pokušao smiriti, u čemu nije uspio, ispričao je Mršić.

On je na sud taj dan došao samoinicijativno, kao zainteresirana javnost, a motiv za prijetnju vidi u tome što je bio voditelj krim tima za istragu eksplozija u dvorištu PU zadarske na Voštarnici.

- Napadi su bili usmjereni na Odjel kriminaliteta droga čiji su službenici Grdovića u više navrata zatekli u kaznenim djelima neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Drugi napad može se tumačiti kao poruka: „Majmuni jedni, sljedeći put ćete dobiti bombu u dnevni boravak". Tada kada je prijetio meni, želio je poslatio poruku svom suomnjičeniku Siniši Glaviću (op.a. nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora) kako mu ne bi palo na pamet da priča istinu, poručio je Mršić.

Voditelj Službe kriminalističke policije istaknuo je kako nakon tog događaja noćima ne spava.

- Osjećao sam se iznimno nelagodno, već tada me prolazio strah i taj strah živim dan danas. Kada nisam u poslu, a to je rijetko i najčešće u večernjim satima, počnem razmišljati o tome. Znam tko je Nino Grdović i kako se podlo obračunava s osobama koje fiksira kao neprijatelje. Znam da je viđan na putu kojim moja djeca idu u školu. Uhvati me nemir zbog pomisli da može nešto napraviti meni ili mojoj djeci. Imam zdravstvene tegobe. Do danas nisam spavao duže od tri sata u komadu, zbog čega uzimam propisanu terapiju, odnosno tablete za nesanicu, istaknuo je Mršić.

Na pitanje Grdovićevog branitelja, zagrebačkog odvjetnika Josipa Reljića, odakle mu takva saznanja s obzirom da ne postoje prijave za isto, Mršić nije otkrio izvore.

- Za obračunavanje znam iz operativnih saznanja, krim istrage su pokrenute, ali nisu rezultirale pokretanjem postupaka, najvjerojatnije jer za to nije bilo dovoljno dokaza. Da je viđan po putu kojim moja djeca idu u školu, rekla mi je osoba koja inače daje operativna saznanja, a čiji identitet neću otkrivati radi njegove sigurnosti, odgovorio je Mršić. Kako bi provjerio istinitost navoda zadarskog policajca, Reljić ga je pitao je li poduzeo kakve radnje u cilju zaštite obitelji.

- Nisam jer je to bilo prije prijetnji i tada sam vjerovao da mi ne bi naudio. Meni se kroz misli kasnije prevrtilo puno događaja. Moja obitelj je 2018. godine imala štetan događaj. Nepoznati počinitelj podmetnuo je požar na posjedu moje supruge, a šteta je veća od 100 tisuća kuna. Nekoliko dana prije ročišta kod sutkinje Mitre Meštrović, razbijeno je vjetrobransko staklo na policijskom vozilu kojeg koristim, a koje se u tom trenutku nalazilo ispod mog prozora. S obzirom na to da je Grdović nalagao, odnosno naredio bombaške napade na policiju, pobuđuje mi se sumnja da bi on mogao stajati i iza ovih događaja. Moj strah je potvrđen kada je u pretrazi njegovog doma pronađen pištolj zamotan u tkanini, što potvrđuje da ga nosi na javna mjesta s ciljem da ga uporabi, iznio je ozbiljne sumnje Mršić kojeg je s optuženičke klupe prekinuo Grdović: „Nemoj lagati, kako te nije sram!", na što je intervenirala sutkinja Maja Ivković.

Obrana je uputila primjedbu na iskaz, ističući kako se Grdovića stalno povezuje s bombaškim napadima na policiju, za što je oslobođen. Mršić je takav ishod postupka povezao s radom sutkinje Mitre Meštrović ističući kako je „viši sud utvrdio niz proceduralnih grešaka".

- Jeste li Vi ili Vaše kolege radili pritisak na Glavića da tereti Grdovića kao supočinitelja?, pitao je Mršića odvjetnik Reljić.

"Niti ja niti bilo tko od kolega", odgovorio je Mršić, a na pitanje se nadovezalo tužiteljstvo, kojeg zastupa zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vanja Višković.

- Imate li saznanja o prijavama institucijama (unutarnjoj kontroli i slično) zbog vršenja pritisaka?

- Nemam i ne očekujem takvo što jer se to nije događalo, odgovorio je Mršić.

U nastavku dvosatne rasprave saslušani su svjedoci. Navode Mršića potvrdila je zadarska novinarka, koja se zatekla na licu mjesta, te policijski službenik koji je bio u njegovom društvu.

- I ja bih se bojao na njegovom mjestu jer nije normalno da se okrivljenik tako obraća u zgradi suda u trenutku kada mu se sudi radi podmetanja bombe na policijsku postaju. Ne bi ga odvjetnik smirivao da je bila normalna situacija. Orilo se hodnikom, digao se, gestikulirao, ponašao se puno gore nego danas. No nije bitno ponašanje, on je izrekao prijetnju, a to možete izreći i mirno, poručio je policajac Jure Ražov.

Drugačiji doživljaj događaja ima pak odvjetnik Siniša Katuša, koji je tada zastupao Grdovića.

- Mršić i ostali su već bili tamo. Nino je sjeo, rekao sam mu da je Bore tu i da bude miran, dok sam ja sam otišao razgovarati s općinskim državnim odvjetnikom Draganom Bogatićem. Kad je Nino sjeo, počeo je općenito govoriti protiv policije gledajući ispred sebe: „Sve je namješteno, ovo je farsa, radite sranja, jaki ste kad imate značke..." Nisam najbolje čuo, nisu bili povišeni tonovi, a Mršić nije odgovarao niti je pokazivao znakove da ga to dira. Nino je spominjao još i Bukovicu, a ja sam mu prišao i rekao da prekine s tim. On mi je odgovorio kako će prekinuti, vidim li ja što mu rade, rekao je odvjetnik Katuša ističući kako je Grdović svoje sumnje da se radi u namještaljku planirao prijaviti novinarima i institucijama nakon postupka. No, u međuvremenu je zbog prijetnje završio u istražnom zatvoru u kojem se i danas nalazi. Kao argument za ove sumnje istaknuo je kako su u policijskoj pretrazi njegovog doma pronađene čestice eksploziva na ormariću, a na tom mjestu nisu uzimani otisci niti je policijski pas nešto nanjušio.

Na sljedećem ročištu, kojeg je sutkinja Ivković zakazala za 23. siječnja, planirano je ispitivanje preostalih svjedoka događaja, državnog odvjetnika Dragana Bogatića te Siniše Glavića, za kojeg je naručena terenska provjera putem policije s obzirom na to da se posljednji poziv vratio kao neuručen.

PRIKAŽI KOMENTARE (8)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA