SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714341600 AND gallery_id = 8256File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714341600, '8256', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Požar izbio na ribarskom brodu s 8 članova posade - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

POMORSKA HAVARIJA KOD OTOKA IŽA

FOTO: Požar izbio na ribarskom brodu s 8 članova posade

Danas se na moru kod otoka Iža dogodila pomorska havarija.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su u srijedu u 12.58 sati, posredstvom Županijskog centra 112, dojavu o požaru na ribarici "Arkaj", hrvatske zastave. 

Osmero neozlijeđenih članova posade evakuirano je na privatne ribarice "Fulija", "Drvenik", "Tuna" i "Neptun", sve tri Hrvatske zastave, koje su plovile neposredno uz poziciju ove pomorske nesreće. Srećom, u trenutku izbijanja požara na ribarici u blizini je plovio i motorni trajekt "Mate Balota", čija posada je odmah započela gašenje požara brodskim vatrogasnim topovima.

Slijedom zaprimljene dojave službenici MRCC Rijeka u koordinaciji s nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuli su spasilačku akciju prema posadi i ribarici. U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, sjeveroistočno od otoka Ugljana, neposredno od ulaza u luku Lamjana, nakon čega se trajekt "Mate Balota" povukao iz spasilačke akcije i nastavio daljnju plovidbu.

Dolaskom na poziciju nesreće službenici LK Zadar u dogovoru sa pripadnicima JVP Zadar u cilju osiguravanja boljih uvjeta za gašenje požara, uzeli su evakuiranu ribaricu "Arkaj" u tegalj do mjesne luke Vela Lamjana, u mjestu Kali, gdje su pristali u 13.35 sati, kada su se gašenju pridružili i angažirani timovi DVD-ova sa otoka Ugljana.

LK Zadar je u 17.10 sati izdala nalog tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalnih usluga uklanjanja onečišćenja iz mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi eventualno onečišćenje, a u 17.45h zapovjedništvo JVP Zadar obavjestilo je LK Zadar i MRCC Rijeka da je požar na ribarici lokaliziran u prostor potpalublja, ali nije u potpunosti ugašen, stoga su pripadnici JVP Zadar nastavili sa gašenjem te su organizirani u dežurstvo za slučaj predostrožnosti nakon gašenja požara.

Unatoč dužem trajanju požara, ribarica "Arkaj" nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na pozicijama gašenja požara za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provest će službenici Lučke kapetanije Zadar, po okončanju spasilačko - vatrogasnih aktivnosti, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Zadar te ostale nadležne službe.

Pomorska havarija: požar na ribarskom brodu
Foto:
PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA