SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 9018File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '9018', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) FOTO: Zračne snage utrenirane i spremne za protupožarnu sezonu - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

TRENAŽNI LETOVI

FOTO: Zračne snage utrenirane i spremne za protupožarnu sezonu

Povodom početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) izvele su trenažne letove s avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 Fire Boss na području Novigradskog mora s prikazom uzimanja i ispuštanje vode.

Povodom početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH)  izvele su trenažne letove s avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 Fire Boss na području Novigradskog mora s prikazom uzimanja i ispuštanje vode.

Zapovjednik protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Krešimir Ražov, kazao je kako je hrvatska vojska potpuno spremna za ovogodišnju PP sezonu.

- Dobra utreniranost, obučenost i potvrđene sposobnosti zračnih protupožarnih snaga prepoznate i izvan granica Hrvatske osiguravaju punu spremnost i angažman za brzo, sigurno i učinkovito djelovanje na požarištima u suradnji sa vatrogascima na terenu, kao i svim sastavnicama domovinske sigurnosti uključenih u obranu Hrvatske od požara. U tom cilju od ove smo godine uključili i avion Pilatus PC-9M iz Obalne straže kako bi uz već postojeće snage imali dodatne mogućnosti izviđanja i brzog uočavanja požara. Uložit ćemo sve napore kako bi na području obrane od požara doprinijeli sigurnosti ljudi i imovine, a posebno u sigurnom odvijanju turističke sezone, poručio je pukovnik Ražov.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski iznio  je kako su provedene su sve pripreme uključujući treninge svih protupožarnih posada i pilota. 

- Potpuno spremni dočekujemo još jednu PP sezonu, pred nama je novi izazov jer su predviđanja nešto jačeg angažmana u odnosu na proteklu godinu. Sudjelovali smo u i u provedbi nekoliko vježbi s naglaskom na dobroj koordinaciji i uvježbanosti, a paralelno su se odvijali i obučni procesi za nove pilote protupožarnih aviona čime jačamo naše snage i potencijale. Posebno ističem neprocjenjivu ulogu zrakoplovnih tehničara koji nam osiguravaju visoki stupanj ispravnosti tehnike i u najintenzivnijem djelovanju tijekom ljetnih mjeseci, istaknuo je bojnik Vacenovski.

Pilot na Airtractoru AT-802  Fire Boss, satnik Bruno Cifrek Kolarić pojasnio je ulogu Airtractora u ranom otkrivanju i početnom djelovanju, dok se požar još nije razvio.

- Imao sam prošle godine nekoliko ranih uočavanja požara iz ovog aviona  što je doprinijelo brzom izlasku potrebnih snaga na požarište te se još jednom potvrdila važnost ovog aviona u sveukupnoj protupožarnoj zaštiti RH, kazao je satnik Cifrek Kolarić.

Za poručnicu Anamariu Ćurković ova će sezona biti prvo "vatreno krštenje".

- Po prvi puta kao kopilotkinja nalazim se u dežurstvima za PP sezonu. Ispunjava me što sudjelujem u nadasve humanim misijama, učim od vrhunskih pilota i mentora te spremno iščekujem prva djelovanja i angažman kao član posade na helikopterima Mi-8 MTV, naglasila je poručnica Ćurković.

Nešto kasniji početak glavnog napora požarne sezone 2019. (17. lipnja) uvjetovan je klimatološkim uvjetima na priobalju zbog dužeg kišnog razdoblja u svibnju te smanjene opasnosti od izbijanja požara.

Jedan od prvih koraka stavljanja u funkciju svih sastavnica domovinske sigurnosti u zaštiti od požara bila je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) u Divuljama u sklopu kojeg djeluje i vojni dio kojim zapovijedaju zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH, brigadni general Krešo Tuškan te njegov zamjenik, brigadir Robert Suntešić.

Tako će i ove godine hrvatska vojska sudjelovati u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta.

Hrvatska kopnena vojska sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3" za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u OVZ u Divuljama.

Hrvatska vojska spremna za ovogodišnju sezonu
Foto: HV/Tomislav Brandt
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA