Zadar

NA POMOLU VELIKA AFERA?

Francuzima platili 20 milijuna kuna za studiju o koncesiji Gaženice pa je prešutili - zašto?

Zbog prešućene francuske studije za luku Gaženica država će izgubiti 100 milijuna eura, odjeknuo je početkom tjedna tekst tjednika Nacional.

"Zbog prešućene francuske studije za luku Gaženica država će izgubiti 100 milijuna eura", odjeknuo je početkom tjedna tekst tjednika Nacional.   

Francuska tvrtka Egis Bceom International u studiji o gospodarskoj opravdanosti koncesije, koja je 2008. godine za 2,6 milijuna eura (20 milijuna kuna) naručena za Lučku upravu Zadar, preporučila je da LUZ i koncesionar dijele zaradu 50/50. No danas je ona dogovorena na svega 12 %. U ovoj specifičnoj situaciji sa zgradom terminala LUZ snosi sve investicijske rizike: zato je i opravdano tražiti da LUZ sudjeluje u značajnim prihodima koji se očekuju od koncesije te da promjenjivi dio naknade bude veliki postotak koncesionarove dobiti. Potrebno je u potpunosti izbjeći situaciju u kojoj bi koncesionar, koji ne snovi nikakav investicijski rizik, ostvarivao veliku dobit, dok LUZ, koji snosi sav investicijski rizik ne bi iskoristio uspjeh projekta, stoji u „Završnom izvještaju o detaljnoj analizi poslovnih modela za lučke djelatnosti na budućem terminalu u Gaženici", objavljenom 2012. godine. 

Iz odgovora Božidara Kalmete, tijekom čijeg je mandata kao ministra studija naručena, za Nacional ne proizlazi da se sjeća studije koja za Lučku upravu predlaže znatno povoljniju raspodjelu koncesijskih prihoda. Župan Božidar Longin ostao je nedostupan za komentar, dok je ravnatelj LUZ-a Robert Škifić Nacionalu ponudio neke načelne odgovore, da bi potom, suočen s dodatnim detaljnim pitanjima, zatražio duži rok da na njih odgovori.

- Ako bivši župan Stipe Zrilić zna za francusku studiju znaju i Kalmeta, Longin, Škifić i ostali. Netko je studiju plaćenu 20 milijuna kuna, odnosno 122 tisuće kuna po stranici, sakrio u škafetin i dao izraditi novu u siječnju, neposredno prije raspisivanja natječaja, kako bi pogodovao budućim koncesionarima i podkoncesionarima. Neupitno je dokazano ono što cijelo vrijeme govorimo - u Gaženici je osmišljen sustav pljačke. Očekujem da će sve aktivnosti oko davanja u koncesiju luke Gaženica biti trenutno obustavljene, poručio je danas na Narodnom trgu županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač tražeći akciju od DORH-a i načelnika PU zadarske Antona Dražine. 

Uz njega danas su na Narodnom trgu na sporne stavke oko davanja koncesije tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO) upozorili i Rudolf Dvorski (MODES),  Mladen Malta i Tomislav Zelić (MOST).

- Prozivali su nas da ne želimo dobro Zadru ni Gaženicu. No sada je sve jasno. Vrhunski stručnjaci preporučili su 50%, a dogovoreno je svega 12%. Kako LUZ može naručiti studiju o gospodarskoj opravdanosti pa raditi potpuno drugačije?! To čini gubitak od preko 100 milijuna eura. Povlače se svakakve sumnje i pitanje - kome to ide u korist? Sigurno ne građanima, a ni državi, poručio je Dvorski. 

Oporbeni vijećnici postavili su još dva pitanja na koja traže odgovore. Je li studiju od Francuza naručio tadašnji državni tajnik Zdravko Livaković te o čemu je on jučer u podne, nakon izlaska teksta u Nacionalu, brifirao Longina i Škifića sat i pol vremena u prostorijama LUZ-a?, pitao je Pupić Bakrač, a mi smo njegova pitanja proslijedili ravnatelju Lučke uprave Zadar čije je Upravno vijeće prije mjesec dana donijelo odluku o davanju koncesije u svrhu gospodarskog korištenja dijela lučkog područja luke Gaženica

PRIKAŽI KOMENTARE (50)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA