SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711580400 AND gallery_id = 9300File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711580400, '9300', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) GKZD obljetnicu slavi izložbom i proširenjem prostora - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: 70 GODINA

GKZD obljetnicu slavi izložbom i proširenjem prostora

Ove srijede otvorena je izložba "70 godina Gradske knjižnice Zadar i njezinih prostora" u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače.

Ove srijede otvorena je izložba "70 godina Gradske knjižnice Zadar i njezinih prostora" u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače. Izložba će ostati otvorena do 27. rujna.

Fotografije su odabrali Mladen Masar i Lucija Perović. Masar nam je ovom prilikom najavio kako će se nakon male izložbene dvorane Kneževe palače izložba preseliti u samu centralnu Knjižnicu, gdje će biti otvorena od 30. rujna do 19. listopada. 

 - Ova izložba obiluje snimkama svakodnevnice koje pokazuju svu raznovrsnost programa i ljudi koji ih pohađaju, ali i nekoliko ceremonijalnih kadrova. Biti će ovo samo jedan dio od mnogo programa kojima slavimo 70 godina, a naglasak ćemo staviti na prostore u kojima smo bili, gdje jesmo i gdje bi željeli biti, ističe Masar.

Gradska knjižnica Zadar otvorila je vrata svojim korisnicima 3. siječnja 1949. godine u prostoru Kneževe palače gdje će se zadržati narednih pedeset godina. Od 1953. godine Knjižnica je obogaćena novim Dječjim odjelom, a od preuređenja 1980. godine Knjižnica uslužuje korisnike u otvorenom pristupu knjižničnoj građi.

Prvi ogranak Knjižnice predstavljao je ogranak u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Knjižnica u Kalima funkcionirala je i ranije, a pod okriljem Gradske knjižnice Zadar djeluje od 1987. do 1997., kada se ponovno osamostaljuje.

Ogranak u gradskoj četvrti Ričine djeluje od siječnja 1989. do listopada 1991. Inventarom i fondom bivšeg Ogranka u Ričinama, u jeku Domovinskog rata, u listopadu 1992. Gradska knjižnica Zadar otvara ogranak u gradskoj četvrti Bili brig.

Nakon preseljenja 1999. godine na lokaciju u ulicu Stjepana Radića, gdje i danas djeluje, Knjižnica doživljava svoje zlatno razdoblje. Tijekom 2006. godine Knjižnica nabavlja prvi bibliobus, a od 2007. godine otvaraju se ogranci u gradskim četvrtima Crno i Ploča, a 2008. godine ogranak u Arbanasima. Ogranak u Arbanasima od svibnja 2017. godine nosi ime zadarskog Arbanasa i doajena knjižničarske struke, dr. Aleksandra Stipčevića. Tijekom 2014. godine nabavljen je drugi bibliobus Knjižnice.

Od 2009. godine Knjižnica očekuje proširenje tj. povezivanje sa zgradom u svojoj neposrednoj blizini gdje bi pod jednim krovom djelovao budući gradski Centar za mlade i aneks Knjižnice. Izgledno je da će 70 godina postojanja Gradske knjižnice Zadar biti obilježeno početkom radova na njezinu proširenju.

Izložba 70 godina Gradske knjižnice Zadar i njezinih prostora
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA