Kultura

NAJAVA PROČELNICE BUŠIĆ - PREDSJEDNICE UPRAVNOG VIJEĆA

Glazbene večeri za 60. rođendan dobit će Pravilnik - što će to promijeniti?

Glazbene večeri u sv. Donatu dobit će za 60. rođendan svoj Pravilnik - birokratsku formu za najpoznatiju zadarsku manifestaciju kulture.

Glazbene večeri u sv. Donatu dobit će za 60. rođendan svoj Pravilnik - birokratsku formu za najpoznatiju zadarsku manifestaciju kulture.

Na žalost, Glazbene večeri u ovogodišnjem 59. izdanju nisu ostavile poseban trag. Prvo je zbog vremena propalo otvaranja na Forumu prebačeno u zagušljivo kazalište, da bi maestro Ivan Repušić u parnoj atmosferi crkve izrekao opasku o tome da Zadar konačno treba dobiti odgovarajuće mjesto za ljetne koncerte. U programu Glazbenih večeri, koji se vrti u krug, malo toga je bilo zbog čega će ih stalna publika pamtiti. Glazbene večeri su jedina milijunska manifestacija u zadarskom kulturnom životu. Organizaciju potpisuje Koncertni ured, prije toga HNK Zadar, a prije toga... imale su Večeri burnu prošlost.
Nova predsjednica Upravnog vijeća, ujedno pročelnica za kulturu i sport, Dina Bušić najavila je zaokret - Glazbene večeri će dobiti Pravilnik uoči velikog jubileja - 60 godina održavanja.
Od pročenice i predsjednice Upravnog vijeća dobili smo obrazloženje:

"Glazbene večeri u Sv. Donatu su festival od posebnog značaja za Grad Zadar, festival kojemu je osnivač upravo Grad Zadar. Svaki festival kojemu je osnivač jedinica lokane i/ili regionalne samouprave ili neko drugo tijelo, ima odluku o osnivanju te pravilnik unutar kojeg se dodatno preciziraju i razrađuju detalji kao što su razdoblje održavanja, okvirno trajanje, način financiranja, organizacijska struktura te najosnovniji programski okviri.
Upravo Vijeće predlaže sve aktivnosti vezane uz Glazbene večeri u Sv. Donatu, pa tako i Pravilnik kojega potpisuje gradonačelnik.
Sadržaj pravilnika povezan je s Odlukom o osnivanju i sadržaj istog uskladit će se s postojećim stanjem. Zadatak umjetničkog ravnatelja je izrada umjetničkog programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a kojega predlaže Vijeću, te ga Vijeće zatim konačno donosi", navodi se u pisanom očitovanju iz kojeg je jasno da će se dosadašnja praksa samo pretočiti na papir.

Koliko će Pravilnik utjecati na promjenu koncepcije Glazbenih večeri, način financiranja, mjesto održavanja i na kraju nacionalnu ako već ne međunarodnu prepoznatljivost koju je imao zadarski festival rane glazbe, doznat ćemo dogodine.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA