Kultura

POBUNA UOČI IZBORA NA KAZALIŠNOM VIJEĆU

Glumci Kazališta lutaka bili su protiv obje kandidatkinje za ravnateljsko mjesto

Uoči sjednice Kazališnog vijeća na kojoj je trebalo donijeti odluku o izboru na ravnateljsko mjesto između dvije kandidatkinje Iris Pavić Tumpe i Maje Šimić, dio glumačkog ansambla Kazališta lutaka izjasnio se protiv obje.

Uoči sjednice Kazališnog vijeća na kojoj je trebalo donijeti odluku o izboru na ravnateljsko mjesto između dvije kandidatkinje, Iris Pavić Tumpe i Maje Šimić, dio glumačkog ansambla Kazališta lutaka izjasnio se protiv obje.

Oni žele promjene, tako otprilike glasi pismo kojeg su potpisali članovi ansambla, a koje je bilo pokriće Juri Arasu, njihovom predstavniku u Kazališnom vijeću, da bude protiv izbora Iris Pavić Tumpe. Za razliku od drugog predstavnika ustanove u Kazališnom vijeću Mate Petričevića, koji je svoj glas dao za Pavić Tumpu.

Nezadovoljstvo pojedinih gumaca njezinim načinom vođenje Kazališta lutaka, bolje rečeno njihovim statusom, poznata je i samoj staroj, novoj ravnateljici. Ali Iris Pavić Tumpa vodi kazalište od 28 zaposlenih, među kojima je 11 članova glumačkog ansambla. Za osnivače je važno da ta ustanova ne radi gubitke već rezultate. Nagrade za predstave, glumačke uloge i tehničke izvedbe, mjerilo su uspješnosti Kazališta lutaka Zadar.

Zgrada uprave i arhiva Kazališta lutaka Zadar

Ali glumci hoće promjene. Ne odgovara im ni Maja Šimić koja je u svom programu na 50-ak stranica, među ostalim, zamislila zgradu uprave pretvoriti u hostel Pupa. Kao i komercijalizaciju i drugih prostora Kazališta lutaka nad kojim, međutim, visi mač sudske presude u slučaju Šokota. To je tek problem s kojim se od samog početka useljavanja u novu kazališnu zgradu nosi ravnateljica Pavić Tumpa.

Glumce nisu zadovoljili programi obje kandidatkinje - oni bi...tko zna što bi oni..., svakako novu predstavu u izboru za ravnateljsko mjesto Kazališta lutaka.

Možda bi se netko mogao slučajno javiti na još jedan natječaj koji je već ponovljen zbog izostanka linka na branitelje, pa Kazalište lutaka pretvoriti u bajku. No, sustav tako ne funkcionira i neće ga promijeniti pisana pobuna većeg dijela glumaca Kazališta lutaka Zadar.

Uz kratak i jasan program kojeg je napisala aktualna ravnateljica, u čijem je dosadašnjem mandatu Kazalište lutaka dobilo i recentnu poveznicu u organizaciji međunarodnog festivala Mediteraneo, bit će kadrovskih promjena. Najstarija članica ansambla Asija Rebac odlazi u mirovinu, a napuštanje Kazališta lutaka najavio je nagrađivani i najmlađi glumac Dominik Karakašić. On iz svojih profesionalnih ambicija odlazi u Zagreb.

Zadarskom ansamblu bit će nužno osvježenje - ali u glumačkim redovima.

PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA