Zadar

NOVAC SE OČEKUJE OD MINISTARSTVA POMORSTVA

Grad ima građevinsku dozvolu za rekonstrukciju rive

Prošlo je godinu dana od kada je zadarska riva, osobito mul, stradao u olujnom nevremenu.

ZADAR- Prošlo je godinu dana od kada je zadarska riva, osobito mul, stradao u olujnom nevremenu. 

Uvidjevši ozbiljnost situacije s "podlokanom" obalom čije je stanje zapuštenosti snimljeno prije 10-ak godina kada su stručnjaci savjetovali preslagivanje, iz gradske uprave ozbiljno su se uhvatili pripreme za  revitalizaciju rive, za što do sada nije bilo novaca u Gradskom proračunu.

Da bi se došlo od 70-ak milijuna kuna za sanaciju i rekonstrukciju, zadarska riva promijenit će gospodara - umjesto pomorskog dobra opće upotrebe u nadležnosti Grada Zadra, ona će postat će luka otvorena za javni promet. Takvim statusom, Obalom Petra Krešimira IV, kao i Istarskom i Liburnskom obalom upravljat će Država preko Lučke uprave Zadar. Na taj način i preko Ministarstva pomorstva u kojem je državni tajnik za more Josip Bilaver, u gradskoj upravi se nadaju bržem financiranju iz EU fondova.

Informacije o tome to je u međuvremenu napravljeno, dobili smo iz Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Na području ispred Obale Petra Krešimira IV. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zadra, koje još nisu stupile na snagu, stvoriti će se preduvjeti da se utvrdi lučko područje - luka otvorena za javni promet. Prije mjesec dana je ishođena pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju Obale Petra Krešimira IV. Projektom je obuhvaćena sanacija obalnog zida duž cijele Rive od „Foše" do „Morskih orgulja" uključujući i postojeći gat, sve u postojećim gabaritima, navode iz Odjela za graditeljstvo.

U njihovoj nadležnosti je i postupak ishođenja građevinske dozvole tj. prikupljanja potvrda glavnog projekta od nadležnih javno pravnih tijela za projektom kojim je obuhvaćena dogradnja gata za 15 metara, odnosno u gabaritima u kojima je bio prije razaranja u II svjetskom ratu. Projektantska procjena rekonstrukcije je 1.9 milijuna kuna (bez uračunatog PDV-a). Grad Zadar je u kontaktu s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture vezano uz financiranje građevinskog zahvata na zadarskoj rivi, poručili su iz Odjela za graditeljstvo kojeg vodi pročelnik Darko Kasap.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA