Zadar

VIJEĆNIK KRISTIJAN KOTLAR O KOMUNALNOM UREĐENJU

Grad nam se pretvara u betonsku džunglu - nema zelenila uz novogradnje

Ima li gradska uprava u planu kraja mandata Branka Dukića građanima dati na javno korištenje nove zelene površine veće od 100 m2?

Ima li gradska uprava u planu dati na javno korištenje građanima nove zelene površine veće od 100 m2? Ovo pitanje o zelenoj budućnosti grada Zadra vladajućima je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio vijećnik Akcije mladih Kristijan Kotlar.

- Vjerujem da se svi slažemo kao u našem gradu nedostaje zelenih površina, a najviše parkova u kojima bi građani provodili svoje slobodno vrijeme. Grad nam se pretvara u betonsku džunglu, što nije ni čudno kad uzmemo u obzir da nam privatni investitori istovremeno crtaju prostorne planove, što je po meni kontradiktorno. Moramo štititi i zastupati javni interes građana ispred privatnog. Grad nerijetko rasprodaje svoje terene privatnim investitorima i bojim se da ne vidim gradsku zelenu budućnost, istaknuo je Kotlar.

Vijećnik Akcije mladih za argumente je uzeo izglede dva primjera stanogradnje u Zadru.

- Posljednje dvije izgrađene poslovno-stambene zgrade bodu u oči i odskaču od svih okolnih zgrada. Tako zgrada na prostoru bivše Tvornice kruha izgleda kao da se neki veliki kruzer privezao na cestu, a zgrada iza Lipotice kao ogromna kutija šibica. Naravno, zelenila nigdje u blizini, a par stabala koji će se posaditi, tu su čisto radi forme, poručio je Kotlar.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela u odgovoru na vijećničko pitanje naveo je primjere ozelenjavanja javnih površina.

U Jazinama su Nasadi stabla, koja su im se osušila, zamijenili s novima

- Unatrag dvije godine na inicijativu Komunalnog odjela prionulo se sadnji drvoreda gotovih, formiranih stabala, o čemu svjedočimo u Zrinsko-frankopanskoj ulici, Petrčanima, uvali Bregdeti, Ulici Bleiburških žrtava. Nije istina da ne sadimo, to je novina koju smo uveli u programu održavanja zelenih površina. Za to smo tvrtki Nasadi osigurali 10.3 milijuna kuna. Usporedite to s proračunima unatrag par godina i vidjet ćete da Grad skrbi o javnim zelenim površinama, istaknuo je Dujela.

- Očito se nismo dobro razumjeli. Podržavam i pohvaljujem to što se sade stabla, ali ja sam mislio na zelene površine poput parkova, replicirao je Kotlar.

U raspravu se zatim uključio pročelnik UO za graditeljstvo i prostorno uređenje Darko Kasap.

- Razumjeli smo pitanje i slažem se s vama da se budućim izmjenama i dopunama Prostornog plana grada Zadra treba pristupiti izradi studije zelenih površina, premda ne dijelim s vama mišljenje da na području grada Zadra nema dovoljno parkova i zelenih površina za rekreaciju građana, naglasio je Kasap.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA