Zadar

U OČEKIVANJU REKONSTRUKCIJE PODLOKANE OBALE

Grad Zadar predaje rivu Županijskoj lučkoj upravi da bi dobio EU milijune

Ministar mora Oleg Butković izjavio je krajem prošlog tjedna kako je upoznat s oštećenjima zadarske

ZADAR - Ministar mora Oleg Butković izjavio je krajem prošlog tjedna kako je upoznat s oštećenjima zadarske rive, o čemu je razgovarao sa zadarskim županom i gradonačelnikom.
- Grad Zadar ne može sam financirati obnovu rive, a Ministarstvo raspolaže s 80 milijuna eura iz europskih fondova, te s još 65 milijuna iz državnoga proračuna za takve projekte. Novca ima, samo tražimo model jer se Grad ne može kandidirati. Neka to sve skupa oni na nižoj razini poslože, a onda ćemo mi odobriti takvo financiranje, najavio je ministar mora Butković.
Sanacija oštećenja dijelova rive od posljednjeg olujnog nevremena plaćena je 270 tisuća kuna, doznalo se od pročelnika za komunalne poslove Robertina Dujele. Rekonstrukcija obalnog zida, prema troškovniku kojeg je D&Z prije 10 godina, predao gradskoj upravi, procijenjena je 50 milijuna kuna.

Gradskim vlastima u proteklom desetljeću nije padalo na pamet da obnove opjevanu zadarsku rivu koja se lomila komad po komad, a oni su je tek krpali. Uređenje rive nikad nije bilo među prioritetima čelnicima Grada uz more. Sve do olujnog juga koje je pokazalo da je more jače od podlokanog obalnog zida koje je postalo ruglo Grada Zadra.

I zato će se Grad Zadar odreći svoje rive kako bi dobio europski novac za njenu obnovu. Ali ne kao šetnicu već lučko područje. Plan je da nadležnost nad 940 metara obale s gatom pređe pod Županijsku lučku upravu koja je može kandidirati za EU projekt. Kako riva ne može imati lučku funkciju, ona će postati dio lučkog bazena Gradske luke tako što će Županijska lučka uprave preuzeti je od državne Lučke uprave. Do sada je podjela bila - Županijska lučka uprava gospodari Jazinama, a Lučka uprava gradskom lukom do međunarodnog priveza na Istarskoj obali. Ali oni su se i onako preselili u Gaženicu pa bi nadležnosti kao i prihode preuzela Županijska lučka uprava.  Oni bi ubuduće  bili nadležni i za lučko područje rive. Složenac je to koji se treba umijesiti na političkim razinama dok ne dođe do povijesne rekonstrukcije Obale Petra Krešimira IV.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA