Zadar

NAJVEĆA ŠTETA KOJU JE PROUZROČIO POTOP 11. RUJNA

Građevinska konstrukcija uz Murvičku vjerojatno će se rušiti

Od svih šteta koje je na zadarskom području uzrokovan „biblijskim potopom", najveća je, bez konkurencije, ona na gradilištu Murvičke ulice.

ZADAR - Od svih šteta koje je na zadarskom području uzrokovan „biblijskim potopom", najveća je, bez konkurencije, ona na gradilištu Murvičke ulice.

Tvrtka Moj centar obustavila je radove na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, čija je sudbina najvjerojatnije rušenje.

Doznali smo to od projektanta Željka Predovana, a takva informacija iz agencije investitora daje se prema potencijalnim vlasnicima 90-ak stanova koji su prema predugovoru uplatili 10 posto vrijednosti.

Slučaj poremećene konstrukcije na Murvičkoj nije poznat u teoriji i praksi građenja, ističu iz građevinskih krugova. Konstrukcija s podzemnim dijelom garaža visine 10 metara te tri kata dignula su se uslijed ogromne količine vode kao brod, a kada se voda povukla, nije legla na izgrađenu posteljicu. U tom se konstrukcija nakrivila, što je vidljivo po plavim izolacijskim pločama uz Murvičku ulicu. Razlika je u „livelu" oko 70 centimetara.

- Na gradilište dolaze stručnjaci, ispituju i analiziraju, te daju svoja moguća rješenja sanacije stanja, ali nitko ne daje jamstvo, pa smo sve bliže opciji rušenja, kazao nam je sredinom tjedna glavni projektant Željko Predovan.

Zadarski slučaj je za doktorsku disertaciju, ali to u ovom trenutku ne zanima nikoga. Zgrada je građena po najnovijim tehnološkim metodama u građenju i ne radi se o nikakvoj grešci u projektiranju. Uslijed zadarskog potopa konstrukcija je isplivala kao Noina arka. Da je bio podignut još koji kat, to se ne bi dogodilo.

Kupci stanova čiji je kvadrat dosezao najveću cijenu do 2.200 eura po metru četvornom trebali su, prema potpisanom predugovoru, useliti u ljeto 2018. godine.

Bez obzira na konačno rješenje, taj će rok biti pomaknut, po nekim procjenama za najmanje pola godine. A penali prema investitorima pretvorit će se, prema prvim najavama, koje je dobio jedan od kupaca, u smanjenje iznosa kvadrata u odnosu na dane kašnjenja.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA