Zadar

"NASTAO JE BUNT, RODITELJI SU OGORČENI"

Gradonačelnik s Nadbiskupom položio temeljac, a sad ga mora pitati hoće li djeca s Bokanjca u tu školu

"U naselju je nastao bunt, roditelji su ogorčeni", prenio nam je atmosferu iz Novog Bokanjca predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Šime Rušin nakon što je ravnatelj osnovne katoličke škole Roland Jelić roditeljima preko medija poručio kako se nova zgrada ne radi s namjenom da bude područna, odnosno kako im ne mogu garantirati mjesto u klupama.

"U naselju je nastao bunt, roditelji su ogorčeni", prenio nam je atmosferu iz Novog Bokanjca predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Šime Rušin nakon što je ravnatelj osnovne katoličke škole don Roland Jelić roditeljima preko medija poručio kako se nova zgrada ne radi s namjenom da bude područna, odnosno kako njihovoj djeci ne mogu garantirati mjesto u klupama.

Kako bi umirila zabinute stanovnike, u MO se jučer "sjatila" gradska vlast u jakom sastavu kojeg su činili gradonačelnik Branko Dukić, dogradonačelnik Ante Babić i troje pročelnika, Joso Nekić, Mario Pešut i Dolores Grdović Kalmeta. Svi oni odgovorni su za novonastalu situaciju u kojoj Grad Zadar nema pravo glasa u školi koja se gradi na njihovom zemljištu i za koju su podigli kredit od 25 milijuna kuna.

Umjesto čvrstog obećanja kako njihova djeca više neće morati putovati u školu, građani su od gradonačelnika dobili tek frazu "Grad će uložiti sve napore da do toga ne dođe" i najavu razgovora s predstavnicima Zadarske nadbiskupije kao i "uvjerenje kako će sva djeca s Bokanjca i gravitirajućih područja naći svoje mjesto u toj školi, ukoliko ga žele".

- To nije dovoljno. Riječi ravnatelja, prema kojima je upis već proveden, interpretiraju se kao upisivanje djece preko veze. Bit će tragično i nakaradno ako ćemo i djecu morati preko veze upisivati u 1. razred. Nezadovoljstvo se implicira prema cijeloj crkvi, ali i župniku koji je najmanje kriv. Ako se ovo ne riješi, Crkva će imati negativni publicitet i više neće predstavljati moralnu vertikalu, rekao nam je Rušin nakon sastanka objašnjavajući kako njime ništa nije riješeno jer se za konkretne informacije čeka drugi sastanak, onaj između gradonačelnika Branka Dukića i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Veliki je problem što sama zgrada neće biti useljiva početkom sljedeće školske godine, pa osnovna katolička škola, koja je trenutno na Poluotoku, upisuje tek jedan razredni odjel.

- Na sastanku je roditeljima sugerirano da djecu upišu u drugu školu, pa ih kasnije prebace. No, pitanje je koliko će se mjesta otvoriti i koji će se roditelji i na koji način moći prebaciti svoju djecu? Do ovog problema dovela je dugogodišnja politička nebriga i nerad. Područna škola na Bokanjcu jedna je od rijetkih škola koje nemaju problem s nedostatkom učenika. Na kraju ćemo biti jedini kvart koji ima školu, a djeca ne mogu ići u nju, rekao nam je Rušin koji smatra kako je nova zgrada loše projektirana jer će se u velebnom izdanju urediti tek 10 učionica.

S njim je jučer na sastanku bio i Enio Meštrović, aktivni predsjednik MO Bokanjac na čijem području u tri smjene djeluje Područna škola Bartula Kašića koju pohađaju i djeca s Novog Bokanjca. No, nakon 4. razreda, svi oni moraju autobusom putovati do škole na Meladi.

- Ono što smo čuli na terenu ne sluti na terenu, ali za daljnju reakciju čekat ćemo zadnje izlaganje iz Zadarske nadbiskupije. Ljudi očekuju da ovo bude javna škola, takvom ju je prvo otvorila Kolinda, a onda i Dukić i Puljić..., podsjetio je predsjednik MO Bokanjac.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA