Zadar

POVEĆAN IZNOS ZA GRADNJU I POREZ NA NEKRETNINE

Gradu uplaćeno 4 posto više poreza na dohodak, a 10 milijuna vraćat će se mladima koji rade

Unatoč i usprkos koroni, gradski proračun se dobro puni, ustvrdio je pročelnik za financije Ivan Mijalović najnovijim podacima stanja u gradskoj blagajni.

Unatoč i usprkos koroni, gradski proračun se dobro puni, ustvrdio je pročelnik za financije Ivan Mijolović najnovijim podacima stanja u gradskoj blagajni.

U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, porez na dohodak povećan je 4 posto. Kako to? Tako što je jedinice lokalne samouprave pa tako i Grad Zadar ne mora u Fond za fiskalno poravnanje uplaćivati taj isti postotak koji ostaje Gradu, a poravnanje se od ove godine radi iz Državnog proračuna. A onda stiže ona poznata poslovica "dabogda imao pa nemao".

Država je usvojila "mjere za mlade" pa će iste te jedinice vraćati porez na dohodak zaposlenim osobama do 25 i 30 godina. Ovim mlađima 50 posto, a onima do 30 godina 100 postotni iznos poreza. Svima njima iz Grada Zadra na ljeto će se vraćati povrat poreza u ukupnom iznosu od 10-ak milijuna kuna, što je procjena udruženja gradova.

Zato se od drugog važnog izvora proračunskog prihoda - komunalnog doprinosa na gradnju, a ona u Zadru ne posustaje, očekuje dobra žetva. Sudeći prema prva tri mjeseca i bolja od planirane. Do sada je prikupljeno 13.3 milijuna kuna, što je 3.5 milijuna više nego lani. Najveći kapitalac u tome je MIMA namještaj koja je za gradnju svog novog prodajnog centra u Gaženici platila pet milijuna kuna komunalnog doprinosa na račun Grada Zadra.

U korona krizi nije posustala ni trgovina nekretninama. Do sada je, prema informacijama resornog pročelnika, uplaćeno 11.6 milijuna poreza na promet nekretninama. Lani je u cijeloj godini, taj porez uplaćen u gradskoj blagajni, iznosio 27 milijuna kuna.

Za sada je proračun stabilan, a prvi rebalans, vjerojatno neće biti kao lani u srpnju, nego tek u rujnu. I neće biti samo zbog KK Zadar i EU projekata, što je do sada bila praksa, već i zbog toga što gradske vlasti planiraju osnovati još dvije ustanove. One nisu predviđene planom proračuna iz prosinca 2020. godini. Bit će to dodatni troškovi održavanja Providurove palače i Centra za mlade koji bi se trebali završiti polovicom ove godine te novih radnih mjesta - o čemu će se više znati nakon lokalnih izbora.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (32)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA