Sport

OTKRIĆE ZA 108. ROĐENDAN KLUBA

Hajduk je na put za vječnost krenuo iz Providurove palače u Zadru

Jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih hrvatskih nogometnih klubova danas slavi svoj 108. rođendan! Službeni datum osnivanja HNK Hajduk je 13. veljače 1911. godine, a iako je uvriježeno mišljenje da je tog datuma osnovan u Pragu, službeni rođendan Hajduka ipak je povezan sa Zadrom.

Jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih hrvatskih nogometnih klubova danas slavi svoj 108. rođendan! HNK Hajduk osnovan je 13. veljače 1911. godine, a iako je uvriježeno mišljenje da se to dogodilo u Pragu, rođendan splitskog kluba ipak je povezan sa Zadrom.

Na službenim stranicama kluba tako se navodi da je službeno osnovan "13. veljače 1911. godine odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača koji je klubu nadjenuo ime Hajduk, ime koje do dan danas ponosno nosi."

Proučavajući stare spise i literaturu, zadarski ekonomski genijalac Roko Punoš došao je do novog zanimljivog, javnosti manje poznatog, otkrića - zgrada Carskog kraljevskog namjesništva u Zadru postoji i danas, a nosi naziv Providurova palača. To potvrđuje i fotografija Carskog kraljevskog namjesništva i Faksimil akta o osnivanju Hajduka.

Tako se može reći da je Hajduk zapravo nije rođen u pivnici u Fleku u Pragu, gdje je začeta ideja o osnivanju nogometnog kluba u Splitu, već u zadarskoj palači koja ubrzo kreće u milijunsku obnovu. S ovom su informacijom upoznati nositelji kapitalnog projekta, Upravni odjel za EU fondove Grada Zadra. Udruga "Društvo prijatelja Hajduka Zadar", čiji je član Punoš, podnijela je prijedlog za označavanje povezanosti kluba koji živi vječno i Providurove palače u obliku spomen ploče.

- Slažemo se da je to atraktivno i vrijedno obilježavanja. Nema prepreke što se tiče izvedbe radova, a kako se projekt obnove bude primicao kraju, prijedlog će se uputiti Gradskom vijeću na usvajanje, doznajemo od resornog pročelnika Šime Erlića.

Zadar će tako zauzeti posebno mjesto u bogatoj i dugoj povijesti splitskog kluba koji je 18 puta osvojio naslov prvaka države te nikad nije napuštao prvoligaško društvo što ga čini svojevrsnim svjetskim raritetom.

PRIKAŽI KOMENTARE (22)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA