Zadar

TERMO KAMERAMA SNIMILI PEDESETAK PRIMJERAKA

Hajka na divlje svinje, nagrada po ubijenoj 500 kuna

U Zadarskoj županiji održan je sastanak na kojem se razgovaralo o tome kako riješiti problem divljih svinja koje uništavaju poljoprivredne površine i sve češće se približavaju kućama.

Mještani otoka Pašmana sve više upozoravaju na ozbiljan problem divljih svinja koje se približavaju i ulaze u naseljena područja, uništavaju vrtove, voćnjake i maslinike. U cilju rješavanja tog problema u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije održan je sastanak na kojem su bili prisutni pročelnik Upravnog odjela Daniel Segarić sa suradnicima kao i predstavnici Lovačkog saveza Zadarske županije te predstavnici Općine Pašman, Općine Tkon i lokalnog lovačkog društva, javlja općinski portal Otok Pašman.

Razgovaralo se o tome kako ljudima zaštiti poljoprivredne površine i spriječiti dolazak svinja u naseljena područja. Na sastanku se spomenula već postojeća mjera s kojom Županija sufinancira ograđivanje poljoprivrednih zemljišta u visini do 50 % troškova od ukupnog iznosa odnosno najviše do 30.000 kn.

Dogovoreno je da se, unatoč trenutnom lovostaju, od strane Lovačkog društva Pašman organizira hajka na divlje svinje. Ako se ne skupi dovoljno lovaca s područja otoka Pašmana, u organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije bi došli i lovci s kopna.

Na sastanku se razgovaralo i o procijeni broja divljih svinja na otoku Pašmanu. Iako su u medijima korištene brojke od nekoliko stotina divljih svinja, 28. ožujka ove godine je obavljeno stručno noćno prebrojavanje s termo kamerama te je prebrojeno 50-ak komada. Ova metoda dopušta maksimalno 35 postotnu grešku, tako da je na otoku Pašmanu sigurno manje od 100 divljih svinja, što se poklapa i s procjenom LD Pašman da nema više od 50-ak divljih svinja na cijelom otoku.

 

Za svaku ustrijeljenu divlju svinju 500 kuna

Zbog sve većih problema koje mještanima stvaraju divlje svinje na otoku Pašmanu, načelnik Općine Pašman je jučer, 13. travnja donio Zaključak o novčanoj stimulaciji odstrjela divljih svinja.

U Zaključku se navodi da se zbog povećanog broja divljih svinja na području Općine Pašman utvrđuje potreba za novčanom stimulacijom za odstrjel tih životinja. Za svako odstrijeljeno grlo divlje svinje Općina će isplatiti 500 kuna na teret općinskog proračuna. Odstrjel se treba provoditi sukladno odredbama Zakona o lovstvu.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA