Zadar

ANTE FUZUL

Hoćemo li 2020. imati oglase tipa Rasprodaja na ulazu u grad?

Zbog predizborne kampanje s kojom nas bombardiraju mediji proteklih dana, te borbe predsjedničkih kandidata koji skupljaju potpise, malo je popustila naša pažnja sa lokalnom nivou, piše dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ante Fuzul u novom priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti

Zbog predizborne kampanje s kojom nas bombardiraju mediji proteklih dana, te borbe predsjedničkih kandidata koji skupljaju potpise, malo je popustila naša pažnja sa lokalnom nivou. No, ovo je vrijeme koje, osim veselja zbog adventa, u gradskim i općinskim sredinama obično predstavlja vrijeme donošenja proračuna, piše dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ante Fuzul u novom priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti:

"Biogradski proračun za iduću godinu još uvijek nije donesen, kao ni rebalans proračuna za tekuću godinu, te vjerujem da će isto biti doneseno u zadnjim trenucima ove godine. Naime, proračun za iduću godinu nalazi se na stranicama grada Biograda i u fazi je savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Prvi pogled na isti donosi nevjericu jer je predviđen ukupno 249 milijuna kuna težak proračun. Za grad od nazivno 5.000 stanovnika. Nedavno sam se čuo s prijateljem iz Samobora koji se zgraža na proračun od 280 milijuna kuna koliko ima Samobor te govori da je to previše za grad od 45.000 stanovnika, a što je onda ovo. Grad Split ima oko 380 milijuna kuna sa nekih 250.000 stanovnika.

No nije to odmah za mahnuti rukom, pregledavajući stavke, ponukan nedavnim prilogom jedne TV kuće sa sjednice Gradskog vijeća Grada Siska gdje se napuhalo prihode od komunalne naknade sa 51 milijun na 75 milijuna, prvo mi je pažnja otišla na taj podatak. Poznati odvjetnik je u tom slučaju obznanio da se radi o svojevrsnom kaznenom djelu.
Za usporedbu evo nekih brojki onako iz prve ruke te radne verzije proračuna: u općem dijelu stavka komunalni doprinos za 2020. godinu plan je 70.681.250,00 kn. Ta stavka je veća od realno naplaćenog iznosa od 7-9 puta u odnosu na uplaćene iznose tijekom 2018. ili 2019. godine. Haloooo, odakle će se to naplatiti? Iz koje gradnje, kad se u savjetovanju nalazi i odluka o komunalnoj naknadi koja donosi smanjenje koeficijenta sa pet na tri za skladišta u gospodarskoj zoni, a upravo su oni zaslužni za povećanje iznosa komunalne naknade koji je prikazan u 2019. godini. Čak su se poduzetnici i pobunili zbog toga.

No, mi u proračunu pod stavkom Prihodi od prodaje materijalne imovine - prirodnih bogatstava za 2020. godinu imamo planiran iznos od 74 milijuna kn koji je 7 puta veći nego što je izvršeno u 2018. Zbog te prodaje, porasli su nam izgleda i apetiti pa smo poduplali neke rashode pri čemu se misli na materijalne rashode, rashode za usluge i ostale rashode ma koji to bili i to ne za male iznose (ukupno 69,5 milijuna kuna). Blago onima koji će biti pozvani na tu gozbu.

Znači li to da se planira konačna rasprodaja svega što je preostalo u vlasništvu grada. Hoćemo li u 2020. godini imati oglase tipa RASPRODAJA, SVE U POLA CIJENE na ulaznim tablama u grad? Jesu li i tereni Specijalne bolnice za ortopediju u toj ponudi? Hoćemo li mi građani na kraju morati posegnuti za tablama tipa: „Glupani glupi, nemojte prodavati naše, prodajte svoje!", pa onda pričati da mi nismo htjeli vrijeđati nikoga, a ako se netko u tome prepoznao mi mu nismo krivi. Ili će se konačno, ako je poznati odvjetnik u pravu, uključiti institucije i početi raditi svoj posao kako bi to rekao najpoznatiji gradonačelnik u Hrvata?

Nije bitno, vi uživajte u adventskom ugođaju koji je posebno izražen ove godine u gradu Biogradu, ne morate brinuti ni o čemu. Kako stvari stoje, nećete ni morati, jer ako budem u pravu, nećete imati o čemu brinuti."

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA