Zadar

STUDENTICE SOCIOLOGIJE DIJELILE SVJEDOČANSTVA

I pacijentice zadarske bolnice iskusile nehuman tretman

Nakon što je udruga RODA-Roditelji u akciji na Facebooku prikupila anonimna svjedočanstva žena (#PrekinimoŠutnju) kojima je „na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili šivana međica, studentice i članice studentske udruge sociologinja i sociologa „Antifjaka" Petra Karmelić i Monika Topalović danas su u 9,30 ujutro na Narodnom trgu dijelile ta iskustva na papiru, koja su nedavno predana i Ministarstvu zdravstva.

Nakon što je udruga RODA-Roditelji u akciji na Facebooku prikupila anonimna svjedočanstva žena kojima je „na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili šivana međica, studentice sociologije iz udruge „Antifjaka", Petra Karmelić i Monika Topalović, danas su na Narodnom trgu ta iskustva na papiru dijelile građanima.

- Odlučile smo podijeliti ova iskustva ujedno da podržimo događanja u Zagrebu, Koprivnici i Rijeci, ali i da se čuje o nehumanim, bolnim i ponižavajućim postupcima prema ženama u hrvatskim rodilištima.

Žene su odlučile prekinuti šutnju i u Zadru, pa se među više od 400 svjedočanstava žena mogu naći i ona iz zadarske bolnice:

-Sat vremena nakon poroda šivanje na živo, na zatraženu injekciju za bolove dobila sam odgovor: „A šta ću te bosti za tih par šavova".

- U 22:50 stigla sam sa vlastitim trudovima, otvorena 3 prsta. U 5:30 pukao vodenjak, otvorena 5 prstiju i još jači prirodni trudovi, bez rizika za mene i za bebu. Bez mog znanja stavili su me na drip, kad sam pitala što je to sestra mi se nasmijala u facu i rekla „malo vodice". Nakon sat vremena traume, muke i bolove vrištala sam i plakala da ga isključe ili da mi daju epiduralnu. Doktor me izvrijeđao.

- Nakon poroda mi liječnica za vrijeme šivanja hladno govori da se ne mičem jer se njoj ovo ne radi u 5 ujutro.

PRIKAŽI KOMENTARE (8)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA